BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fiffig demo av biobatteri

Barn slapp papirbiter i en liten kopp for å få en propell til å snurre.

Barna slapp papirbiter i den lille beholderen, og ristet den. Etter noen få minutter var propellen i gang.
Barna slapp papirbiter i den lille beholderen, og ristet den. Etter noen få minutter var propellen i gang. Bilde: Sony
23. des. 2011 - 11:04

Blant flere miljøkorrekte forskningsprosjekter i Sony, er det et som går ut på å utvikle et «biobatteri» der elektrisk strøm produseres ved å utnytte de kjemiske egenskapene til glukose, også kjent som druesukker.

Barna slapp papirbiter i den lille beholderen, og ristet den. Etter noen få minutter var propellen i gang. <i>Bilde: Sony</i>
Barna slapp papirbiter i den lille beholderen, og ristet den. Etter noen få minutter var propellen i gang. Bilde: Sony

Prototyper på dette biobatteriet har vært demonstrert med jevne mellomrom siden august 2007. Da viste Sony at prototypen kunne drive en MP3-spiller («Walkman») med høyttalere. Siden er energitettheten blitt atskillig bedre: Den ble doblet i februar 2009, og igjen i januar 2010.

    Les også:

På utstillingen Eco-Products 2011 i Tokyo i forrige uke, ble dette forskningsprosjektet demonstrert med en ny vri.

I stedet for å bruke sukkerholdige oppløsninger som brus eller jus som energikilde, ble det benyttet små biter med papir.

Barn ble bedt om å slippe biter av papir og papp i en beholder med vann og enzymer. De skulle riste beholderen og så vente og se. Ledninger fra beholderen var koblet til en liten vifte. Etter noen få minutter startet viften, som bevis på at beholderen produserte strøm.

Det som skjedde i beholderen var enzymer av typen cellulase brøt ned papiret til glukose. Derfra overtok de samme prosessene som Sony har utviklet for å trekke elektrisk strøm fra glukose.

Sony forsikrer at enzymblandingen som papiret slippes i, ikke inneholder noen form for miljøskadelige stoffer.

Det innebærer at teknologien er løfterik på to måter: Den forespeiler ikke bare miljøvennlige batterier, men også en måte for vanlige husholdninger å resirkulere papir hjemme hos seg.

Forskerne advarer at det fortsatt er lenge til teknologien kan gjøres kommersiell.

Fra tidligere demonstrasjoner av biobatteriet: En propell går på cola, en fjernstyring til en lekebil går på sukkervann, tre biobatterier driver en MP3-spiller med høyttalere. <i>Bilde: Sony</i>
Fra tidligere demonstrasjoner av biobatteriet: En propell går på cola, en fjernstyring til en lekebil går på sukkervann, tre biobatterier driver en MP3-spiller med høyttalere. Bilde: Sony
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.