TELEKOM

Fikk AC/DC til å bytte system

Rockebandet valgte bort egen tele- og dataløsning da det besøkte Telenor Arena.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. juni 2009 - 15:35

Telenor Arena på Fornebu er blant de største innendørsarenaene i Europa. Hallen er kanskje mest kjent for fotballstadion til Stabæk Fotball, men det dreier seg egentlig om en arena som kan brukes til langt mer, blant annet konserter og messer.

I løpet av tiden som har gått siden store arenaer som Vikingskipet på Hamar og Oslo Spektrum ble bygget, har informasjons- og kommunikasjonsteknologien tatt store skritt framover. Derfor er det ikke overraskende at løsninger for denne typen infrastruktur var en viktig del under planleggingen av Telenor Arena.

Allerede i 2006 var behovene kartlagt og Alcatel-Lucent valgt som leverandør.

Det aller meste av infrastrukturen er basert på IP-teknologi. Dette gjelder selvfølgelig telefonisystemene, men også adgangskontroll, betalingssystemer, informasjonskjermer, alarmer og mye annet.

- Det er mellom 70 og 80 skjermer i bygget, samt en storskjerm i selve hallen, som alle mottar innhold over IP, forteller Stig Hogalmen, sjef for Alcatel-Lucent i Norge, til digi.no.

- Vi så også på muligheten for å putte termostater og slikt over IP, men her valgte entreprenøren å satse på noe de kunne fra før, sier Hogalmen.

Stig Hogalmen, sjef for Alcatel-Lucent i Norge, foran Telenor Arena. Foto: Per Ervland. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Stig Hogalmen, sjef for Alcatel-Lucent i Norge, foran Telenor Arena. Foto: Per Ervland. Bilde: Per Ervland

Den virkelig store testen for kommunikasjonsanlegget kom da AC/DC hadde sin konsert i Telenor Arena i februar i år. Bandet kom sammen med 22 trailere med utstyr. Den første som ankom hadde seg teamets egen kommunikasjonsløsning, bestående av både telefonsentral og datanett.

Løsningen var skreddersydd for bandets behov, og var utviklet siden slutten av 1970-tallet. Men etter å ha fått presentert løsningen i Telenor Arena, valgte gruppen å satse på anlegget i bygget, som skal være så intuitiv å ta i bruk at det ikke krever opplæring

- Behovene til AC/DC gikk først og fremst på telefoni. Med seg hadde de en østeuropeisk telefonsentral fra 1978, forteller Hogalmen.

- Under arrangementet er det fryktelig mange mennesker i et stort bygg som alle må kunne kommunisere med hverandre. Vi kunne tilby den nummerserien de ønsket. Samtidig var fakturering veldig viktig. Med 50 til 60 mennesker som stadig ringer utenlands, kan det dreie seg om store beløp. Men dette ble løst uten at det ble noen diskusjon om avregningen.

I tillegg til telefoni, hadde AC/DC et databehov som innebar en forbindelse til utlandet på minst 25 megabits per sekund. Ifølge Hogalmen brukes forbindelsen blant annet som backup for å kunne laste ned videofeeder under konserten, dersom noe skulle gå galt med de lokale kopiene.

Se bilder fra Telenor Arena og kommunikasjonsløsningene i bildeserien over.

I Telenor Arena har det lokale nettverket en kapasitet på 10 gigabit per sekund, med en forbindelse på 100 megabits per sekund ut av bygget. Likevel oppgir Hogalmen at det som nå er på plass er en minimumsplattform som har mange muligheter til å bli bygget videre på.

I store deler av bygget, men foreløpig ikke over setene, er det bygget ut trådløst nettverk. Ifølge Hogalmen er dette delvis knyttet til at det meste av det som foregår på matta eller i hallen er det noen som eier rettighetene til. Med en kameramobil kan noen i teorien streame videoopptak av det som skjer i hallen til Internett med bortimot sanntidshastighet.

Hogalmen innrømmer at kameramobiler nok allerede er et problem. Han forteller at under Tina Turner-konserten nylig var det mange som rakte mobilen i luften i stedet for lighteren under balladene. Derfor ligger det for lengst opptak fra konsertene i Telenor Arena tilgjengelig på Youtube.

Hogalmen legger dog til at Telenor, som har navnerettighetene til hallen, nok har noen synspunkter på hva som skal tilbys. Trådløs sone, for eksempel.

I ryggen til setene i hallen er det satt av plass for til en berøringsskjerm, tilsvarende det man kan finnes ombord i fly. Med disse vil tilskuerne potensielt kunne hente opp for eksempel statistikk under en fotballkamp eller teksten på sangene som framføres på scenen under en konsert.

Det er ikke Alcatel-Lucent som eventuelt skal levere disse, og Hogalmen innrømmer at han er noe skeptisk til hva levetiden til slike skjermer vil være.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Belastningen er nok større under en fotballkamp eller konsert enn i en flykabin, mener han.

Hogalmen mener det heller ikke er alltid er ønskelig at publikum skal fôres med all mulig tilleggsinformasjon.

- En dommer kan få en utrivelig hverdag dersom enkelte klipp vises, sier Hogalmen og tenker på situasjoner hvor dommeren har gjort feil.

Han tror likevel mange vil være villige til å betale ekstra for muligheten til å se om en spiller virkelig var i offside-posisjon eller ikke.

- Men rettighetshaverne eier innholdet i 24 timer etter kampen. Ingen vil komme tilbake til arenaen etter så lang tid for å se hva som egentlig skjedde. Lagoppstillinger, diskusjoner og annen informasjon er derimot mindre problematisk å vise, mener Hogalmen.

Under planleggingen av Telenor Arena dro flere representanter på besøk til O2 Arena i London for å studere hvordan den arenaen fungerer.

- Et flertal av Europa-premierene for filmer kjøres her, sier Hogalmen og legger til at relasjoner som har blitt knyttet til arrangøren Live Nation muligens kan åpne for filmvisning også i Telenor Arena.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.