JUSS OG SAMFUNN

Fikk domenenavn - blir etterforsket for utpressing

Stavangermannen registrerte et domenenavn som ligner til forveksling på industrigruppen Kværner sitt. Nå tiltales han av Økokrim for utpressing og industrispionasje.

Sigvald Sveinbjørnsson
17. apr. 2001 - 11:25
eaae.

I august 1999 registerte en forretningsmann i Stavanger domenenavnet Kvearner.com til sitt selskap KV Earner. Ikke lenge etterpå dumpet det e-post inn i innboksen til stavangermannen. E-post som skulle gått til det norske industrikonsernet Kværners postkasser. Stavangermannen sier til digitoday.no at han på dette tidspunket selvfølgelig tok kontakt med industrigiganten for å si i fra om at han fikk post han ikke skulle ha. Avsenderene hadde ikke stavet adressene rett.

Men beskjeden fra Kværner var ikke å ta feil av. - De ga meg en kald skulder og sa at dette problemet fikk jeg leve med, forteller stavangermannen til digitoday.no.

Så utviklet saken seg til det verre. En dag kom nemlig en e-post fra meglerhuset Sundal Collier & Co til stavangermannens postkasse. Mailen inneholdt slagplanen for hvordan Kværner skulle holde finansmannen Kjell Inge Røkke unna selskapet.

- Jeg tok da kontakt med Sundal Collier & Co for å si fra at jeg hadde fått denne mailen, og sjefen der, Jan Petter Collier, ringte meg tilbake for å takke, sier stavangermannen. Collier ville takke for at stavangermannen sa i fra.

Men ikke lenge etter ble tonen en annen fra Collier & Co. De ville ha en skriftlig garanti fra stavangermannen om at han ikke skulle videreformidle informasjonen. Denne garantien ville imidlertid ikke mannen gi.

- Det torde jeg ikke. Etter råd fra min advokat kom jeg til at det skulle jeg ikke gjøre, sier stavangermannen til digitoday.no.

Han ville ikke vikle seg inn i et maktspill hvor eventuelle lekkasjer kunne skyves over på ham.

Etter dette fikk stavangermannen et tilbud om å selge nettadressen for 100.000 kroner gjennom en advokat som representerte meglerhuset. Dette tilbudet godtok ikke stavangermannen, som etter eget utsagn fleipet da han sa at han ville kreve 4 millioner men vente 2 millioner for domenet.

Til stavangermannens store overraskelse ble da Økokrim koblet inn i saken fra Kværner og Sundal Collier sin side. Til digitoday.no forteller stavangermannen at han tror det er Kværner som har presset meglerhuset til å gå til så drastiske steg. Mannen forteller at det var Sundal Collier som anmeldte forholdet til Økokrim.På sommeren i fjor satt stavangermannen i til sammen 25 timer i avhør fordelt over to dager med etterforskere fra Økokrim. De hadde kommet opp til Stavanger i ens ærend for å avhøre mannen.

- Det er helt rått. Jeg synes at de har opptrådt helt rått i denne saken. De har ikke vært så voksne at de har sagt "la oss sette oss ned og bli enige om denne saken", sier han til digitoday.no.
Jan Petter Collier


- Vi føler ikke behov for å snakke om saker som er i rettsapparatet, sier Collier til digitoday.no.

Nå kjemper Kværner en desperat kamp for å frata mannen domenenavnet Kvearner.com. Kværner har selv tatt domenenavnet Kvaerner.com.

Ingen ved Økokrim var tilgjengelig for kommentar da digitoday.no ringte.

Ansvarshavende på saken, Inger Marie Sunde, var på påskeferie, får digitoday.no opplyst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.