- Fikk hodepine uansett

17 El-overfølsomme reagerte ikke på mobilstråling i NTNU-studie. Forskerne skylder på «nocebo-effekten».

- Fikk hodepine uansett

17 El-overfølsomme reagerte ikke på mobilstråling i NTNU-studie. Forskerne skylder på «nocebo-effekten».

En ny studie utført ved Institutt for fysikk ved NTNU i Trondheim har konkludert med at mediefokusering på strålingsfaren ved bruk av mobiltelefoner, faktisk kan skape hodepine hos forbrukerne.

Studien har fulgt opp 17 personer som alle hevder å ha fått hodepine av mobiltelefonen. I løpet av studien ble personene både utsatt for faktiske stråler og falske stråler over tid.

- Det viste seg at personene fikk hodepine uansett om det ble sendt ut stråling eller ikke, litt mer når det ikke var noen stråling. Det er altså ikke strålingen som forårsaker hodepinen, sier professor Lars Jacob Stovner ved NTNU til Dagens Medisin.

Studien utelukker også stress som utløsende faktor for hodepinen. Personene satt nemlig i et rolig rom å så på naturprogrammer. Forskerne konkluderte med at forsøkspersonenes hodepine skyldes en noceboeffekt.

- Nocebo er det motsatte av placebo. Ved placebo tror du at en behandling vil hjelpe, og dermed hjelper det faktisk. Ved nocebo tror du at noe vil skade deg, og da oppstår faktisk smertene. Nocebo er like effektiv som placebo, sier Stovner.

Han mener noceboeffekten i stor grad kan skyldes medias fokusering på skader ved bruk av mobiltelefon, og mener mediene hausser opp farene.

- Jeg mener vi har nok plager som det er, om man ikke skal påføres ekstra plager av mediene, sier Stovner. (©NTB)

    Les også:

Til toppen