JUSS OG SAMFUNN

Fikk høy bot for å dele ut en fil

En svenske som delte ut én film har fått en knallhard dom. Norge kan være neste stopp.

25. okt. 2005 - 15:48

Hele 16.000 svenske kroner må den svenske fildeleren betale, etter at han ble kjent skyldig i å ha gjort en film tilgjengelig på fildelingstjenesten DC++.

Mannen skal ha hatt flere ulovlige filmer, men ble i retten bare dømt for å ha spredt "Hip hip hora!", melder idg.se.

Hvis man regner med at en DVD ofte selges for mellom 150 og 200 kroner betyr dette at boten ble oppimot 100 ganger så høy som verdien på filmen.

Dette er sifre som likner på de som den amerikanske platebransjen RIAA regner med, i pris per verk. Med deres regnemåte vil en stor harddisk fylt med ulovlig delt materiale være verdt milliarder.

Nå kan det virke som denne regnemåten rykker nærmere Norge, og liknende aksjoner kan følge. Den nye åndsverksloven er nå trådt i kraft, og gir platebransjen klarere rettigheter.

I Sverige har man fått godkjenning for å samle inn IP-adresser til fildelere fra fildelingstjnestene, men dette har man ikke tatt initiativ til i Norge.

Det er likevel ingen i Sverige som vet hva straffen ville blitt hvis mannen hadde blitt dømt for å dele ut to ti eller hundre filmer. Retten ser ut til å ha lagt seg på et betydelig beløp for å signalisere at den ser alvorlig på saken, men det betyr ikke at deling av seks filmer ville gitt 100.000 kroner i bot.

- Det her var et bra første steg. Nå vet vi hva straffen er for å ha delt ut en film, sier Henrik Pontén, sjefsjurist i Antipiratbyrån.

Dommen er heller ikke en entydig seier for det svenske Antipiratbyrån. De ønsket fengselstraff for å kunne ta flere fildelere. I Sverige kan nemlig bare politiet gjennomføre husransakelser hvis det er mistanke om forbrytelser som kan gi fengselsstraff.

Dermed er det ikke anledning til å sikre beviser på fildeleres PC-er, inntil videre. Det er ventet at Antipiratbyrån vil prøve å få noen dømt for flere filer, og dermed oppnå fengselsstraff.

Dommen kan bli anket av den dømte, men han har foreløpig ikke bestemt seg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.