JUSS OG SAMFUNN

Fikk ikke innsyn i lagret info

Ungdom blir ikke tatt på alvor når det gjelder innsyn i personalopplysninger, viser en undersøkelse.

Avdeling for forvaltningsinformatikk ved Universitetet i Oslo (AFIN) har i samarbeid med Statens Filmtilsyn (SAFT) og Læringssenteret laget et verktøy for innsyn i personalopplysninger. Verktøyet gjør det mulig å finne ut hva det offentlige og kommersielle aktører gjør med personalopplysninger de samler fra barn og voksne.

Nå er verktøyet testet av 10.klassinger ved Brunla ungdomsskole i Stavern. Innsynsgeneratoren som finnes på SAFTs sider, kan med et par klikk generere et ferdig skjema som brukes for å kreve innsyn i personalopplysninger som er lagret i alle tenkelige kanaler fra TV, aviser, mobilleverandører, teleselskaper og Statens Filmtilsyn.

Aktører som mottar en slikt skjema plikter å svare i henhold til personalopplysningsloven, men resultatet for ungdomsskoleelevene var nedslående.

Bare fire av ti gadd å svare. Seks av ti organisasjoner elevene valgte å spørre, brøt loven.

Elevene føler seg nå rettsløse på Internett, og vurderer å sende inn en klage til Datatilsynet.

- I følge norsk lov har alle krav på innsyn i hvordan personaopplysninger blir behandlet. Du trenger ikke stå i et kundeforhold til den som behandler opplysninger. Det er heller ingen aldersgrense for å kreve innsyn, sier professor Dag Wiese Schartum ved AFIN.

Bare en av de fire store mobiloperatørene valgte å svare tilbake.

- Vi burde skamme oss alle sammen, sier prosjektleder Elisabeth Staksrud i SAFT.

Hun synes det er et paradoks at vi på den ene siden stiller store krav til barna om at de ikke skal legge ut personlig informasjon på Internett, men når de selv tar ansvar for egne rettigheter følger ikke myndigheter og bransje opp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.