Fikk mobillisens til slutt

En liten skrivefeil i lisenssøknaden var ikke nok til å velte Telias planer om å bygge ut og drive mobiltelefoni i en av Brasils mest folkerike stater. Nå har Brasils høyesterett i et vedtak slått fast at det Telia-ledede konsortiet Tess likevel får mobillisensen.

Vedtaket i landets høyesterett var 6 mot 1 i Tess favør for å bli gjeninnsatt som vinner av mobillisensen i delstaten Sao Paulo i Brasil, som er et område rundt byen med samme navn med vel 18 millioner innbyggere.

Telia Overseas eier 49 prosent i Tess, som for et år siden leverte søknad om å få drive med mobiltelefoni i denne brasilianske delstaten. I september mistet Telia lisensen etter en kommafeil i lisenssøknaden. Feilen førte i realiteten til at Tess-konsortiets bud på lisensen, som egentlig var på nærmere 10 milliarder kroner, i søknaden lød som 10 kroner.

Det var landets kommunikasjonsminister som diskvalifiserte Telia fra budrunden på mobillisensen etter skrivefeilen, som Telia hele tiden har hevdet ikke kan være avgjørende. Telias konsortium la inn det høyeste budet på lisensen av budgiverne, og fikk en noe enklere jobb etter at en av hovedkonkurrentene til lisensen, Avantel, med AirTouch på eiersiden, trakk seg fra denne lisensen i januar.

Dommen setter også og gang igjen auksjonsrundene på sju andre mobillisenser i landet, en prosess som har stått i stampe siden denne saken ble brakt inn for rettsvesenet av kommunikasjonsministeren i august i fjor. Auksjonene har så langt gått i favør av amerikanske telekomselskaper.

Telias sterke posisjon i Tess, gjør at dette også er en seier for Ericsson som forventes å bli utstyrsleverandør til Tess. Ericsson omsetter allerede for i underkant av 9 milliarder kroner i Brasil som er et av de beste enkeltmarkedene til selskapet. Tess mobillisens ventes å bringe ytterligere leveranser til rundt 4 milliarder kroner.

- Det finnes i og for seg fremdeles en mulighet for at konkurrentene kan anke til landets forfatningsdomstol. Samtidig har høyesterett vært klar i begge domsavsigelsene i vår fordel. Vi tror at lisensen kan være formelt klar i løpet av noen uker, sier administrerende direktør i Telia Overseas, Per Pedersen, i en kommentar til saken torsdag morgen.

Til toppen