Fikk NHO-pris for mobilteknikk

Grimstad-selskap MCP er etterhvert blitt et klassisk gründer-eventyr og i går fikk selskapet en NHO-pris.

Grimstad-selskap MCP er etterhvert blitt et klassisk gründer-eventyr og i går fikk selskapet en NHO-pris.

En norsk bedrift sørger for mobildekning på alle hav. Nå får selskapet NHOs Nyskapingspris 2005. Kronprins Haakon delte ut prisen på Småtinget i Oslo tirsdag kveld.

Frem til nå har det vært umulig å ringe med mobil fra cruisebåter og ferger. Maritime Communications Partner (MCP) fra Grimstad har utviklet teknologi som endrer dette.

– For tre år siden så vi at de store mobiloperatørene konsentrerte seg om mobilkunder på land. Vi ville tilby mobildekning der det ikke fantes. Det stod mellom fly eller sjø, og vi valgte å satse på store passasjerskip, sier Trygve Sten Gustavsen, administrerende direktør og gründer i MCP .

Han og tre andre ingeniører med fortid i Ericsson startet MCP i 2002.

Gustavsen mener NHOs Nyskapingspris kan hjelpe bedriften til ytterligere vekst.

– Det amerikanske markedet er viktig for oss, og i USA er de svært opptatt av at man er en vinner. Foreløpig har vi kun tre konkurrenter, og vi mener selv at vi har den beste tekniske og kommersielle løsningen, sier Gustavsen.

Selskapet har inngått 137 avtaler med utenlandske teleoperatører og sørger for at store skip får levert antenner, kabler og annet utstyrt. Over 20 skip er på MCP kundeliste, og selskapet er i forhandlinger om 120 nye skip. I 2004 omsatte MCP for åtte millioner kroner og kan i år runde 30 millioner.

Gründerne og de ansatte eier i dag rundt 20 prosent av aksjene i MCP, mens Telenor har rundt 34 prosent.

MCP fikk i oppstarten hjelp fra Innovasjon Norge og Sørlandets Teknologisenter. Investor Andreas Ugland har spyttet inn ny kapital i bedriften.

Til toppen