Fikk penger til vekstfabrikk

Håper på høy avkastning.

Fikk penger til vekstfabrikk
Venture Factory har hentet inn 10 millioner kroner som skal investeres i gode og kommersielle nettprosjekter. De tre gründerne i selskapet, fra venstre Bo Myrås, Even Aas-Engog Tore Malme, håper på en årlig avkastning på 30 prosent. Bilde: Venture Factory

Med mål om en årlig avkastning på 30 prosent har Oslo-baserte Venture Factory hentet inn 10 millioner kroner fra investorer. Pengene skal passeres i gode nettbaserte ideer med kommersielt potensiale.

Bak selskapet står investor Tore Malme, Even Aas-Eng, tidligere sjef for Berner New Media, og Bo Myrås. Sistnevnte var med å starte nettjenesten Biip.no som ble solgt til Nettavisen.

Venture Factory vil ikke gå inn med penger alene.

– Venture Factory går ikke inn utelukkende med kapital i noen selskaper. Vi har et team med eksperter innen utvikling, design og online marketing som kan utvikle, kommersialisere og drifte tidligfase, webselskaper. Man trenger den samme kompetansen om man starter ett eller fem selskaper, vår modell gjør prosessen meget kostnadseffektiv.

– Ideéne Venture Factory investerer i, vil komme både fra eksterne gründere og egen organisasjon, sier administerende direktør Even Aas-Eng til digi.no.

Fondet som de nå har oppfinansiert skal investere med relativ kort tidshorisont. Levetiden er bare fem år, noe som er en kort tid for denne type investeringer.

– Vår modell baserer seg på investeringer i prosjekter som har kort vei fra idé til lansering og rask vei til den første kunden. Vi tar liten teknisk risiko og finner forholdsvis raskt ut om et prosjekt har en fremtid eller ikke, sier Aas-Eng til digi.no.

Han tror at mange av selskapene de vil fostre i nyskapningsfabrikken vil bli aktuelle oppkjøpskandidater for industrielle aktører.

For et par uker siden gikk sjefen for BetaFactory, en inkubator med base i gründerkollektivet Mesh, ut i digi.no og advarte mot et knusttørt kapitalmarked for oppstartsbedrifter. Han fikk raskt svar fra sjefen for Forskningsparkens inkubator, StartupLab. Alexander Woxen mener det står på prosjektene - ikke pengene.

– Generellt sett er det vel for øyeblikket et tøft klima å hente kapital uavhengig av sektor. Det er mulig det er spesielt vanskelig innen teknologi-sektoren da vi mangler et fungerende økosystem og har lite historikk å lene oss på, men her har det skjedd mye bare de siste par årene, sier Aas-Eng.

Han mener vi I Norge har alle forutsetninger for å lykkes med teknologi-oppstarter.

– Infrastrukturen, kompetansen og kapitalen finnes, men vi trenger flere gründere og investorer med erfaring fra denne type prosjekter, sier Aas-Eng til digi.no

Rettelse:

digi.no kom i skade for å skrive at Alexander Woxen er sjef for VentureLab. Det stemmer ikke det korrekte er at Woxen leder Forskningsparkens inkubator, StartupLab. Vi beklager.

    Les også: