OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Fikk plass til et helt dataspill i en Twitter-melding

Kan kjøres på vanlige pc-er.

En CDROM-versjon av spillet Nibbles får plass i en Twitter-melding.
En CDROM-versjon av spillet Nibbles får plass i en Twitter-melding. Illustrasjon: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. aug. 2018 - 05:00

Selv om Twitter i fjor økte maksimallengden på meldingene fra 140 til 280 tegn, er det fortsatt temmelig begrenset hvor mye man kan skrive inn i en slik melding.

Men i blant er det noen som greier utnytte plassen ekstra godt. Alok Menghrajani, en sikkerhetsingeniør bosatt i USA, publiserte nylig en twittermelding som inneholder et helt dataspill. Riktignok bare Nibbles, en enkel versjon av spillet Snake, men det likevel svært imponerende å til dette med 280 tegn.

Koden over, som er delvis skrevet i språket Perl, lager en CDROM-avbildning som både fysiske og virtuelle pc-er kan bruke som oppstartsenhet. Spillet starter da så godt som umiddelbart. Slangen kan styres med piltastene. 

Slik gjør du det

For å lage avbildningen, måte man kopiere kommandoen i twittermeldinger og lime det inn i for en Linux-kommandolinje eller tilsvarende. Da opprettes filen cd.iso, som kan brennes til en CDROM eller brukes som direkte som oppstartsdisk for en virtuell pc, for eksempel i Oracle Virtualbox. Mange pc-er mangler jo optisk drev i dag.

I noen tilfeller kan det være nødvendig å bytte ut «-D»-argumentet til base64 med «-d» for å få kommandorekken i twittermeldingen til å fungere. 

Hvordan det hele fungerer, har Menghrajani forklart i et eget blogginnlegg. Det meste handler om innholdet i ulike sektorer i CDROM-ens «boot record». Selve spillet er skrevet i assembler. Den opprinnelige versjonen ble kalt «Nibbles by Altair/ODDS entertainment» og var på 48 bytes, men Menghrajani har gjort noen endringer i spillet. Blant annet krever det ikke lenger å bli kjørt i DOS.

Også tidligere

Nå skal det sies at dette er ikke første gang Menghrajani har gjort noe sånt. I 2015 fikk han plass til en tilsvarende diskettavbildning i en twittermelding. Den gang var maksimalstørrelsen til meldingene 140 tegn. Spillet er det samme, men koden for å starte det hele er selvfølgelig en annen for disketter enn for CDROM-er.

I går kom Menghrajani med enda en litt artig twittermelding bestående av kode. Men denne er enklere å teste for de fleste. 

Alt man må gjøre er å lime koden over inn i adressefeltet til nettleseren, på samme måte som det skulle ha vært en vanlig nettadresse (URL). Da vil nettleseren spille en kjent melodi. Noen greier kanskje å gjette hvilken bare ved å se på tallverdiene til variabelen i. Dette er tonene som blir avspilt. 

Har du lest denne? Nordmenn koder i 6502-assembler. Nå sendes spill til 80-tallets Commodore 64 ut til hele verden på diskett og kassett (Digi ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.