Fikset ikke digital kino

Lillehammer kino måtte avbryte kinoforestilling.

150 personer måtte forlate den amerikanske råkjørerfilmen «Fast & Furious» på Lillehammer kino
150 personer måtte forlate den amerikanske råkjørerfilmen «Fast & Furious» på Lillehammer kino

Lillehammer kino måtte avbryte kinoforestilling.

Overgangen til den digitale teknologien kan være årsaken til at 150 kinobesøkende ikke fikk sett ferdig den amerikanske råkjørerfilmen «Fast & Furious».

Fredag kveld stoppet uniformert politi filmen på Lillehammer kino. Årsaken var at to biler sto feilparkert utenfor kinoen.

I gamle dager kunne maskinisten bare slå av strømmen og så rulle filmen videre ved å slå den på igjen, men siden filmen nå spilles digitalt må andre rutiner til.

- Vi har ikke funnet ut hva som skjedde, men da vi restartet maskinen dagen etter, gikk alt bra, sier kinosjef Ruth Mjøen til digi.no.

Hun forteller at Lillehammer kino nå går igjennom alle rutiner.

- Vi vil holde leverandøren Nordic Digital Alliance, som er ansvarlig for driften, oppdatert og forsøke å finne ut hvorfor vi ikke fikk kjørt filmen videre etter pausen. Vi frykter ikke at tilsvarende skjer igjen, forsikrer hun.

Prosjektleder Pål K. Kristensen i Nordic Digital Alliance er ansvarlig for driften av 19 digitale kinoer i Norge og forteller til digi.no at digital kino i prinsippet skal være langt enklere enn den gamle teknologien. Det skal kun være nødvendig å sette på pauseknappen og å deretter spole.

- Det kan rett og slett være at maskinisten her var uvant med utstyret, sier han.

Over 150 personer hadde løst billett, og disse fikk beholde billettene sine med løfte om at de skulle slippe inn på en senere forestilling.

Dette gir Lillehammer kino et tap på 14.000 kroner.

Lillehammer var en av de sju norske byene som i januar ble innlemmet i Norsk filminstitutts prosjekt Nasjonalt digitalt cinematek.

Prosjektet er støttet av Høykom og er et program for utvikling av offentlige bredbåndtjenester. Målet har vært å benytte overgangen fra 35 millimeter film til digitale visninger på de vanlige kinoene som et utgangspunkt for også å gjøre klassisk film tilgjengelig i kinosalen mange steder i landet.

«Cinemateket vil gi Lillehammer kino tilgang til ny teknologi og derigjennom mulighet til å komme i front i forhold til framtidas kino», skrev kommunen på sin hjemmeside og støttet prosjektet med 300.000 kroner.

I tillegg er Lillehammer kino med i et digitalt forsøksprosjekt i regi av Film og Kino. Innen 2011 skal alle norske kinoer være digitalisert.

Til toppen