Fildelere løper videre til andre nett

Seierene til musikk og filmbransjen blir fort hule når fildelerne bare løper videre til andre nett.

Seierene til musikk og filmbransjen blir fort hule når fildelerne bare løper videre til andre nett.

Ifølge News.com har britiske CacheLogic utført en ny undersøkelse over nettverkstrafikken hos Internett-leverandører over hele verden. Undersøkelsen fokuserer spesielt på P2P-tjenester eller fildeling.

Ifølge CacheLogic utgjør fildelingstrafikken nå mellom 50 og 70 prosent av den totale datatrafikken hos nettleverandørene. Som i fjor er det fortsatt BitTorrent og eDonkey som dominerer, men posisjonene er blitt byttet. Nå er eDonkey mest bruk, målt i trafikkmengde.

- Det ser ut til å være en trend stort sett over hele verden, bortsett fra i Asia hvor BitTorrent er svært populært, sier Andrew Parker, teknisk sjef i CacheLogic.

- Trafikknivåene for BitTorrent er synkende.

Selskapet mener at eDonkey vinner fram på grunn av Hollywood-styrte kampanjer mot BitTorrent-relaterte nettsteder og tjenester. Flere av de mest kjente er blitt nedlagt. Motion Picture Association of Americas innsats overfor eDonkey-brukerne har fått mindre oppmerksomhet.

Aksjoner mot BitTorrent-nettsteder startet i desember i fjor. I februar ble LokiTorrent tatt ned, og en domstol i Texas beordret loggene overlevert til filmbransjens interesseorganisasjon, Motion Picture Association of America (MPAA). Forrige uke kom det første resultatet av disse aksjonene, da MPAA gikk til 286 anmeldelser i USA, basert på slike logger.

Platebransjen har tidligere gått til aksjoner mot de største nettverkene. Kazaa var lenge favorittskyteskiven til bransjen, og har mistet ledelsen blant fildelingstjenestene.

En høyesterettsdom i saken mot Grokster åpnet dessuten for at fildelingstjenester kunne holdes ansvarlig for brukernes ulovlige fildeling, hvis de oppfordret til ulovlig bruk.

Seieren mot Grokster må nok sies å være bare en delvis seier, ettersom nye fildelingstjenester kan dukke opp og operere lovlig, så lenge de passer seg for å reklamere for ulovlig innhold.

    Les også:

Parker mener at det at eDonkeys-klienten er blitt oversatt til mange lokale språk, har vært med på å øke spredningen. Dessuten finnes det mange alternative klienter, blant annet eMule.

Også andre undersøkelser, som ser på antallet samtidige brukere, har konkludert med at eDonkey for lengst har passert tjenester som Kazaa.

Over 60 prosent av det som sendes P2P-tjeneste er videofiler.

Til toppen