Fildelere opp fra asken

Nå kan et nytt fildelingssystem gjøre BitTorrent-delerne immune mot søksmål.

Nå kan et nytt fildelingssystem gjøre BitTorrent-delerne immune mot søksmål.

Suprnova.org ble frivillig lagt ned av bakmennene etter at rettighetsorganisasjonene truet med rettssak. Bittorrent står i dag for oppimot 30 prosent av all trafikken på Internett, men systemet har en svakhet - det er avhengig av spredningen av indeksfiler og sentralservere som holder orden på brukerne. Les mer om Bittorrent-teknologien her.

Suprnorva var den største sprederen i verden av slike indeks- eller torrent-filer, som peker til resten av innholdet hos delerne. Nå har de avslørt hvorfor de stengte siden sin uten kamp: De har laget et program som forbigår de sentrale serverne i BitTorrent-systemet, og lar fildelerne kontakte hverandre direkte.

- Vårt mål er å forbedre Peer-to-Peer-teknologien og å bringe nye revolusjoner til fildelingen, sier Swarm Systems Inc., som er selskapet bak eXeem-programmet.

Alle blir sentralservere

EXeem kan gjøre BitTorrent enda mer robust - i hvert fall i forhold til de rettslige skrittene som har blitt tatt mot sentrale servere i det siste - og truer med å føre fildeling via BitTorrent til undergrunnen.

Programmet gjør alle nodene i systemet til sine egne sentralservere, såkalte "trackere", og introduserer ifølge systemets hjemmeside et eget fildelingsnettverk.

Programmet har nettopp blitt lansert som en offentlig beta, og er annonsefinansiert (adware). Det vil si at du får Cydoor-programmet med i pakken, og blir presentert med reklame mens du deler filer.

Det er uklart hva rettighetsorganisasjonene vil svare med, men en sannsynlig strategi kan være å forsøke å oversvømme systemet med falske filer.

Mer informasjon får du på denne siden.

Til toppen