Fildeling kan gi kapasitetsproblem

Fildelingen vokser fremdeles og tar nå så mye av Internett-kapasiteten i Sverige at den truer bruken av andre tjenester.

Fildelingen vokser fremdeles og tar nå så mye av Internett-kapasiteten i Sverige at den truer bruken av andre tjenester.

Foreløpig er ikke bruken av fildelingstjenester i Sverige at de fleste som bare laster ned e-post og vanlige websider merker noe spesielt, men ifølge tall Computer Sweden har tilgang til, går mellom 60 og 80 prosent av kapasiteten i nettet med til fildeling. Men det er bare ti prosent av Internett-brukerne regnes som storforbrukere. Først og fremst er det trafikk til og fra Kazaa og Direct Connect det handler om.

    Les også:

Selv om flere av de svenske Internett-leverandørene innser at en slik andel kan bli et problem for brukere av andre tjenester, mener de at det foreløpig ikke er behov for konkrete tiltak. Blant annet Bostream har kjøpt inn utstyr som gjør det mulig å prioritere visse typer trafikk framfor andre, men selskapet har til nå ikke hatt behov for å regulere kapasiteten.

Den generelle holdningen ser ut til å være at selskapene leverer Internett-aksess uten å blande seg opp i hva kundene benytter den til.

Men Rikard Malmfors, markedssjef i Euroline, som er en del av SEB Kort, sier til Computer Sweden at hvis mengden av fildelingstrafikk blir så stor at det virker forstyrrende på den viktige trafikken, kan det bli et problem for blant annet e-handel.

- E-handel bygger på at sannstidsbruken fungerer. Man skal få umiddelbar kontakt og en rask bekreftelse, sier han.

Til toppen