JUSS OG SAMFUNN

Filmbransjen nervøse for piratkopiering av film

Det tok lang tid før platebransjen innså hvor alvorlig MP3-problemet var og filmbransjen kan gå i samme felle.

16. sep. 2002 - 08:54


digi.no

Les også:

digi.no


Piratkopiering av film er dessuten objektivt sett mer fristende enn piratkopiering av musikk. En som piratkopierer en CD gjør dette for å spare penger, ikke for å få den før andre - en CD slippes over hele verden samtidig. Men slik er det ikke med film - det går ofte flere måneder mellom lansering i USA og andre land.

Og når det gjelder mindre ferske filmer, frister piratkopiering også med at du slipper to turer til videobutikken.

Men filmbransjen har ikke kommet i gang med sine motangrep. Sammenlignet med platebransjens aggressive rettssaker og tunge lobbyvirksomhet, virker det som om filmbransjen foreløpig sover. Man har ennå ikke gått etter noen av tjenestene eller programvareleverandørene som lager systemer som piratene brukere.

Det er heller ingen av de fire filmbransjelederne digi.no har snakket med her i Norge som kjenner til noen norske filmpirater som har blitt stoppet.

Men Tom Erik Kolåsæter, markedssjef i Egmont Columbia Tristar, benekter at filmselskapene sitter stille.

- Filmbransjen er fullt klar over problemet. Det er irriterende, men omfanget er såpass begrenset at det ikke rammer oss økonomisk - foreløpig. At det er noe stille fra filmbransjens side skyldes man lar platebransjen gjør mye av jobben. Dette kan man gjøre fordi mange av filmselskapene eier plateselskaper, forteller Kolåsæter til digi.no.

- Men den norsk filmbransjen har fått satt opp et antipirat-samarbeidsorgan, forteller han.

Også Fox Film-sjef Bjørn Jacobsen mener at problemet foreløpig er begrenset, men han er bekymret for den raske veksten i salget av bredbåndslinjer.

- Foreløpig er ikke dette noe problem, men dette må vi få stoppet, sier han.

Kolåsæter mener at foreløpig begrenser piratproblemet seg til de største 20 filmene. Filmbransjen første mottrekk er å lansere stadig tettere og kanskje litt før i Øst-Europa og Asia. Dermed blir det mindre attraktivt å se en dårlig kopi enn å gå på kino og se filmen.

- Det er videobutikkene som har det største problemet. For når filmene er lansert på DVD blir kopiene perfekte og med en piratkopi slipper du to turer til videobutikken, sier Kolåsæter til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.