Filmbransjen ruster seg mot pirater

Filmbransjen peker ut piratvirksomhet som hovedfiende nummer én på et toppmøte i London.

Filmbransjen peker ut piratvirksomhet som hovedfiende nummer én på et toppmøte i London.

I forrige uke var filmbransjen samlet til et toppmøte i London om piratvirksomhet. Tema gjaldt nedlasting via nettet og piratsalg av DVD-plater. Bransjen anslår å tape mellom 50 og 60 milliarder kroner årlig på piratkopiering, skriver Aftenposten.

Over 100 bransjefolk fra Europa og USA diskuterte tiltak for å slå ned på piratvirksomheten. Piratkopiering kan føre til at enkelte kinofilmer i verste fall kan komme på nettet før de kommer på kino.

På konferansen ble det slått fast at 51 prosent av europeiske tenåringer laster ned film. 42 prosent av piratene sier de går mindre på kino siden de begynte å se piratkopiert film.

Warner Bros antipiratenhet avfeier påstanden om at piratkopiering stimulerer lovlig bruk. Nå etterlyser bransjen heller lovlige alternativer for dem som ønsker å laste ned en film hjemme, ettersom det vil være umulig å gjøre slutt på all kopiering.

Bransjen har jobbet hardt for å redusere piratvirksomheten. Blant annet har en rekke personer blitt arrestert i USA for å ha brukt videokamera på kino. Folk som sniker seg inn på førpremierer på kino, har nemlig blitt et stort problem. Nå jobbes det for å legge inn koder i filmene, som senere kan spore opp hviken kino opptaket ble tatt fra, skriver Aftenposten.

Norsk filmbransjen er nå på offensiven. I to måneder framover kjøres en landsomfattende kampanje på norske kinoer med tittelen «Vi ser deg», «Piratkopiering er straffbart» og «Du blir en tyv».

Kampanjen sier ingenting om at det faktisk er lov å kopiere lovlig orginalmateriale til eget bruk. Det som ikke er lov er å distribuere i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved tilegnelsen av gjenstanden.

Til toppen