Filmindustrien vil advare Gnutella-brukere

Den amerikanske filmindustrien oppfordrer nå ISP-er til å advare sine brukere mot fildelingstjenesten Gnutella, for å bekjempe piratkoipering.

Både plateindustrien og filmindustrien kjemper en hard kamp mot såkalte fildelingstjenester på Internett, slik som Napster (der brukerne kan bytte musikkfiler) og Gnutella (et system for å utveksle alle typer filer med andre Gnutella-brukere). Bytting og deling av musikk- og multimedia-filer truer opphavsrettighetene, og dette er film- og musikkindustriens mareritt.

Nå har organisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA) sendt hundrevis av brev til de største ISP-ene (tjenestetilbyderne) og universitetene med advarsler om at noen av brukerne på deres nettverk truer den digitale opphavsretten ved å bytte opphavsrettsbeskyttede filmer gjennom Gnutella.

Blant annet har det ærverdige Harvard University mottatt brev fra organisasjonen. ZDNet skriver at ISP-en Excite@Home har sendt ut rundt 20 epost-meldinger og brev de siste dagene der de forteller sine Gnutella-brukere at tilgangen vil stoppes etter 24 timer dersom fil(m)byttingen ikke opphører.

En talsmann for MPAA, Ken Jacobson, sier til ZDNet at de prøver å lære folk forskjell på rett og galt - både etisk og juridisk - når det gjelder utveksling av opphavsrettighetsbeskyttet materiale.

MPAA har tidligere (og med hell) saksøkt flere selskaper, og anklaget dem for å tilrettelegge for piratkopiering og brudd på opphavsrettighetene - fordi de gjør det mulig for sine brukere å kopiere og bytte opphavsrettslig beskyttet materiale.

Blant de saksøkte selskapene er Scour og iCraveTV. Gnutella-systemet har hittil klart å holde seg unna de fleste rettighetshaverne. Delvis er dette fordi det er vanskelig å bevise brudd på opphavsrettighetene når systemet mangler sentrale servere, men er et såkalt peer-to-peer eller bruker - til - bruker nettverk.

Det er også derfor filmindustrien må ty til trusler og oppfordringer mot tjenestetilbyderne. ISP-ene må hjelpe til å finne synderne.

Til toppen