Filtrering har gitt mindre spam

Bedre verktøy og påpasselige systemansvarlige har ført til mindre spam.

Bedre verktøy og påpasselige systemansvarlige har ført til mindre spam.

Krigen mot spam kan ha tatt et vendepunkt siste halvår, tror IT-sikkerhetsselskapet Symantec, med utgangspunkt i sin halvårlige sikkerhetsrapport Internet Security Threat Report.

    Les også:

Mellom 1. januar og 30. juni utgjorde spam i snitt 61 prosent av all e-posttrafikk, en svak økning fra 60 prosent i 2004. Tallene fra måned til måned viser en nedadgående tendens, fra 67 prosent spam i januar til 53 prosent i juni. Det er en minskning på hele 14 prosentpoeng og et proporsjonalt fall på 21 prosent.

– Mye av nedgangen skyldes at IT-ansvarlige bruker IP-filtrering og trafikkontroll (traffic shaping) for å begrense spam-mengden, sier sikkerhetskonsulent Hans Peter Østrem i Symantec Norge. – IP-filtrering innebærer en enkel sammenligning av innkommende tilkoblinger mot en liste av mistenkelige IP-adresser, mens trafikkontroll (traffic shaping) tar i bruk ulike IP-egenskaper for å bestemme om meldinger skal tillates, avvises eller forsinkes. Tallene våre tyder på at disse teknologiene har suksess i bekjempelsen av spam.

– En annen medvirkende årsak til nedgangen, er at store ISP-er har innført utgående filtrering av spam-meldinger, sier Hans Peter Østrem. Det er viktig ikke minst ettersom vår rapport tyder på at mye spam sendes fra kaprete PC-er uten brukeres vitende og vilje. Internettleverandører som ikke filtrerer spam, risikerer selv å bli svartelistet som spammere.

Til toppen