AVTALER & KONTRAKTER

Finale om Nord-Europas største kontrakt

EDB-sjef Endre Rangnes lokker IBM og HP med en gigantkontrakt. Men vinneren må strekke seg langt - både på pris og gjenytelser.

17. juni 2004 - 11:35

EDB-sjef Endre Rangnes mener nå at han forhandler om det som trolig er Nord-Europas største IT-kontrakt for tiden.

For Ragnes skal ikke bare kjøpe inn nye IT-systemer for å håndtere hele IT-driften han overtar for Telenor. EDB har tidligere varslet at selskapet samtidig skal rydde opp i sine egen IT-park for å løfte effektiviteten.

Under et pressemøte i går kveld offentliggjorde EDB en rekke detaljer rundt den enorme kontrakten. For første gang bekreftes det at det er IBM og HP som står igjen etter at Sun, Dell og Fujitsu-Siemens er ute av kappløpet.

Til sammen sitter Telenor og EDB med utrolige 7800 serverbokser de skal forsøke å samle. Her er regnestykket: EDB overtar ansvarer for 2200 servere fra Telenor og har i øyeblikket 4100 servere - til sammen 6300 servere. I tillegg kommer 1500 servere som Telenor fremdeles skal ha lokalisert hos seg selv.

Et stor del av disse EDB-serverne stammer fra EDBs overtagelse av IT-driften fra svenske Apoteket.

Dette samles i EDBs to datasentraler i form av et langt færre antall store servere, noe som skaper en meget omfattende kontrakt.

Nå forteller Ragnes at han bruker kjempeinnkjøpet til å forsøke å skaffe seg en gunstig partneravtale som kan løfte salget. Dette setter IBM og HP i en vrien klemme, for de er direkte konkurrenter til EDB.

IBM og HP slåss om å være størst på IT-drift og outsourcing i Norden. IBM vant Nordea-kontrakten, mens HP kapret Nokia og halv Sony-Ericsson. Samtidig er EDBs hovedambisjon å bli større i Norden.

- Vi skal velge IBM eller HP ut i fra både teknologi og økonomi. Men i tillegg har vi nå kommunisert til partene at vi også ønsker å inngå et partnerskap. Hva dette kan være er det opp til IBM og HP å foreslå. Det kan for eksempel være at vi blir vinnerens prefererte partner i et markedssegment i Norden, for eksempel på stormaskindrift, forteller Rangnes.

Det blir dermed en tøff internkamp i IBM og HP om hvem som kan og tør å legge mest på bordet for å sikre seg prestisjekontrakten.

Størrelsen på kontrakten eller hvor mye EDB kan spare på å konsolidere vil ikke Ranges kommentere. Men han understreker det Gartner og andre analytikere lenge har pekt på:

Når man kjøper mange dedikerte servere som jobber alene, må man kjøpe mye reservekapasitet på hver boks. Dette gjør at i snitt tror EDB at selskapet i dag bare bruker 30 prosent av kapasiteten på sine servere. Ved å slå sammen på færre og større maskiner kan man øke utnyttelsen til minst 50 prosent, noe som vil spare store summer.

Kampen om kontrakten er i sluttfasen. IBM og HP skal levere sine tilbud i morgen. Så skal EDB bruke sommeren til å vurdere og diskutere. Beslutningen om hvem man velger skal offentliggjøres 1. september.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.