BEDRIFTSTEKNOLOGI

Finansakrobater overvåkes digitalt

USAs kredittilsyn SEC er lei av at investeringsfond drives som pyramidespill.

11. feb. 2009 - 13:13

Noe av det som har bidratt til finanskrisen, og den påfølgende allmenne økonomiske krisen, er fritt spill for ulike typer svindel på finansmarkedet. Det største som er avslørt, er hvordan risikoinvestor Bernard Madoff kamuflerte et pyramidespill som et investeringsfond, og påførte storbanker og kjendiser tap på opptil 50 milliarder dollar.

Det her også kommet fram at USAs kredittilsyn, SEC (Securities and Exchange Commission) har avvist dem som tidlig prøvde å varsle at tilsynelatende respektable og lønnsomme investeringsfond, betalte utbytte ikke fra gode investeringer, men ved å tømme kapitalkassen.

I forrige uke fyrte finansdetektiv Harry Markopolos, som ingen ville høre på da han advarte mot Madoff, en bredside mot SEC i en kongresshøring. Ifølge Financial Times sa Markopolos at SEC «har medvirket til å forsvare storsvindel av den typen Madoff siden har innrømmet, om ikke annet så ved sin uskikkethet innen etterforskning og sin uvitenhet om finans.»

Nettmagasinet Information Week har fått tak i et offentlig dokument datert 5. februar, dagen etter at Markopolos vitnet for kongressen.

Dokumentet gjør rede for en plan utarbeidet av SEC for å sette opp et avansert dataovervåkingssystem som skal følge med i investeringsfond og avsløre pyramidespill («Ponzi schemes» på amerikansk) og annen svindel. (Se SEC To Electronically Monitor Hedge Funds.)

SEC har per i dag ingen samlet oversikt over risikable investeringsfond.

De tar derfor sikte på å inngå en kontrakt med analyseselskapet Morningstar, for å få tilgang til databasen Morningstar Altvest. Denne basen inneholder kontinuerlig oppdatert informasjon om 8000 «hedge funds», med tilgang til en rekke analytiske tjenester, alt fra grafer, søk og scenarieanalyse til nedlasting av data til regneark og skreddersydde tjenester.

Dokumentet som Information Week siterer fra, inneholder en passus der SEC forklarer at de er avhengig av å få finansielle data i et format kjent som PerTrac. Siden Morningstar er de eneste som kan levere Altvest-data i PerTrac, vil ikke SEC utlyse noen anbudskonkurranse for å sitt nye overvåkingssystem.

Hvor mye SEC skal betale til den private aktøren Morningstar for å få tak i nødvendig informasjon for å fylle sine lovpålagte forpliktelser, og hvor mye skreddersøm som kreves for å virkeliggjøre prosjektet, går ikke fram av verken dokumentet eller artikkelen til Information Week.

SEC har nektet å kommentere forholdet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.