Finanskrisen presser konsulentprisene

IT-konsulenter må forberede seg på tøffere tider.

Finanskrisen presser konsulentprisene

IT-konsulenter må forberede seg på tøffere tider.

«Halve IT-bransjen« består av IT-konsulenter som har hatt svært gode tider de siste fem årene. Mangel på IT-eksperter har ført til at konsulentprisene har blitt presset opp til et kunstig høyt nivå.

Nå må konsulentene forberede seg på tøffere tider. Hodejeger Rolf Nævra i Magellan IT forteller at det har blitt vanskeligere for selvstendige konsulenter (freelancere/contractors) å skaffe nok oppdrag.

- Det er langt flere nå som er på hugget for å skaffe seg oppdrag. Det har nok også oppdragsgiverne merket og det er blitt mer press på timeprisene, sier Nævra til digi.no.

Mange IT-bedrifter er tvunget til å kutte kostnader. Toppsjefen i IT-giganten HP, Mark Hurd, gikk ut for to dager siden og fortalte i detalj fortalt hvordan selskapet skal kutte kostnader. Toppsjefene skal ned i lønn med 20 prosent mens ansatte må kutter lønnen fra 2,5 til 5 prosent. I går ble det gjort kjent at EDB må kvitte seg med mange hundre innleide konsulenter og den samme prosessen har IBM vært igjennom.

Også våre naboland sliter. Computerworld.dk skriver at færre jobber vil presse prisene. Volvos IT-avdeling har kunngjort at de må kutte kostnader som vil gå hardt ut over de 1.500 eksterne IT-konsulentene.

Volvo IT ber sine underleverandører om å senke prisene med 15 prosen. Inntil videre gjelder beslutningen om å be konsulentene gå ned i lønn fram til sommeren 2009.

- I Danmark blir konsulentprisene presset og vi tror det vil bli enda mer press på prisene framover, sier sjefskonsulent i SCR Gruppen, Hans Andersen.

SCR Gruppen opplever at det er langt færre konsulentjobber i dag enn for bare et halvt år siden. Og dem som har jobber blir presset av sine arbeidsgivere til en lavere pris.

digi.no vil gjerne ha dine innspill på hvilke timepriser konsulentene nå opererer med.

Kanskje er du selv en konsulent, eller kanskje du jobber for et firma som leier inn konsulenter?

Her er noen momenter det kan være greit å ta med når du gir selverfarte eksempler på timepriser:

 • Hva ligger timeprisene på nå?
 • Er timeprisene høyere, lavere eller på samme nivå som for et år siden?
 • Når merket du eventuelt nedturen?
 • Er du konsulent eller kunde?
 • Selvstendig næringsdrivende eller ansatt i konsulentselskap
 • Kortidsoppdrag eller langt kontinuerlig oppdrag
 • Drift / support / utvikling / prosjektledelse
 • Database / sikkerhet / kommunikasjon / servere / programvare
 • Proprietær teknologi / fri programvare
 • Offentlig etat eller privat bedrift
 • Færre, flere eller like mange oppdrag

Husk at du som ansatt trolig har undertegnet en taushetserklæring. Hold deg til det generelle, og du kan gjerne være anonym.

Del dine erfaringer i debattforumet eller send en e-post til annk@digi.no.

    Les også:

Til toppen