KARRIERE

Finansuroen stopper IT-bransjens lønnsfest

Den amerikanske uroen blir en festbrems for norske IT-ansatte, spår tillitsvalgt i IBM, Kjell Flagstad.

IT-bransjen har siden bunnåret 2003 opplevde en lønnsfest som har forsterket seg år for år. Med kraftig underskudd på IT-folk med kompetanse på .net, java, arkitektur og SAP, har bransjefolk kunne velte seg i jobbtilbud og skru opp lønnskravet.

Men nå kan den internasjonale børsuroen få pendelen til å snu. Det første tegnet digi.no har registrert er at antall ledige stillinger nå nærmest er halvert i forhold til toppmåneden mars.

Fra en topp i ledige stillinger i mars på hele 4.012 stillinger viser tall for juli måned bare 1.891 stillinger.

Nå bekrefter også forbundsleder i IT-forbundet og hovedtillitsvalgte i IBM, Kjell Flagstad, at IT-folk må skru ned lønnsforventningene.

Foruten IBM forhandler han på vegne av to andre store medlemsbedrifter. Selv om han ikke kan røpe hva årets lønnsoppgjør vil ende på, forteller han at medlemmene ikke kan forvente seg lønnskravet på seks til sju prosent.

- IBM har tradisjonelt ligget et halvt år foran andre bedrifter på kostnadssiden, og vi har allerede nå begynt å skru ned kostnadene. Dette vil gi direkte utslag i lønningsposen, sier Flagstad.

Han forteller at IBM er ytterst forsiktig med å investere når det begynner å gå nedover med økonomien.

Han frykter likevel ikke for nedbemanninger, men IT-gigangen vil være svært tilbakeholden på nyinvesteringer så fremt det ikke gir direkte avkastning.

- Vi må vite at nyinvesteringer gir business. Derfor er vi også skeptisk til nyansettelser ettersom vi går en usikker framtid i møte. Dette er blant de tingene vi nå forhandler om, sier Flagstad.

Flagstad anbefaler alle sine medlemmer om å bremse på kostnadene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.