FORBRUKERTEKNOLOGI

Finland først ut med mobil-TV-nett

Mange operatører sender TV-programmer som datatrafikk, men nå får Finland det første mobil-TV-nettet i Norden.

12. mai 2006 - 10:01

TV og musikk er de to store markedene de vestlige mobilselskapene satser for fullt på. Men nå splittes markedet mellom flere teknikker og sendestandarder.

En rekke operatører i Norden og Europa, blant annet Telia Sonera, har begynt å sende TV-programmer som datatrafikk over sine 3G-nett. Men EU satser mest på DVB-H, en teknikk med egne frekvenser som sender TV-kanaler til mobiltelefoner på samme måte som TVer mottar signaler gjennom luften.

Nokia har vært tidlig ute med forsøk i Finland og i går kom den første kontrakten på DVB-H i Norden. Finske Digita har bestilt utstyr fra Nokia for å bygge det første DVB-H-nettet i Norden, skriver idg.se.

Men Tyskland er først ute med et mobil-TV-nett i Europa. I Tyskland bygger man nå et nett basert på den konkurrerende T-DMB-standarden. Disse signalene kan sendes over DAB-nettet og det tyske nettet skal åpnes til fotball-VM i juni. Tyske mobiloperatører har bestilt over en halv million Samsung-mobiler som kan ta inn DMB-signaler.

At Samsung har slike mobiler er ikke en tilfeldighet - for Sør-Korea var først ute med et mobil-TV-nett og har valgt T-DMB.

    Les også:

Finske Digita vil åpne de første delene av DVB-H-nettet allerede i løpet av året i de største finske byene.

Nokia tilbyr allerede mobiler som kan ta i mot DVB-H-signaler, blant annet 7710.

DVB-H-standarden slåss mot flere andre teknikker. Sør-Korea har allerede åpnet et mobil-TV-nett basert på den såkalte T-DMB-standarden.

Sverige skal Teracom, motsvaret til Norkring, snart starte tester med DVB-H.

Her i Norge mener NRK at DMB-standarden er billigere å bruke.

- DMB krever færre master, noe som er viktig i et stort og spredtbebygd land i Norge, sier Jørn Jensen, rådgiver hos teknologidirektøren i NRK til digi.no. DVB-H egner seg mest i tett befolkede områder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.