Finland gjør bredbånd til en rettighet

Første land i verden med lovbestemt bredbåndsgaranti.

Finland gjør bredbånd til en rettighet
Bilde:

Fra og med juli 2010 vil hver eneste person i Finland ha rett til å få levert en bredbåndforbindelse på minimum 1 megabit per sekund. Det skriver det statlige, finske kringskastingsorganet YLE, som viser til Finlands minister for transport og kommunikasjon.

Med dette skal Finland bli det første landet i verden som får en lov som garanterer bredbåndstilgang til landets innbyggere.

Allerede i fjor høst opplyste den finske regjeringen at den vil legge til rette for at ingen husstander i Finland, bortsett fra omtrent 2000 som ligger svært ute til, skal være mer enn to kilometer unna en forbindelse som kan levere Internett-aksess med hastigheter på minimum 100 megabit per sekund.

Ifølge YLE skal dette være utvidet til at en slik bredbåndsforbindelse blir en lovbestemt bredbåndsgaranti fra og med utgangen av 2015. Dermed blir loven som vil gjelde fra juli neste år, bare et første skritt på veien.

Det er vil likevel ikke være nødvendig å basere bredbåndet på trådbundet teknologi. Mobilt bredbånd vil også aksepteres.

Det er liten tvil om at fast Internett-tilgang av svært mange oppfattes som en like selvfølgelig ressurs som innlagt strøm og vann.