Finland pælmer ut Cray, går for IBM

Det finske utdanningsdepartementet har besluttet å erstatte sin Cray T3E supercomputer med en IBM-løsning som kan kjøre gratisoperativsystemet Linux.

Professor Risto Numminen ved teknologiuniversitetet i Helsinki sier til Silicon.com at dagens superdatamaskiner som benyttes til forskningsformål er prototypene til morgendagens stormaskiner for næringslivet.

Nå kvitter følgelig universitetet seg med sin Cray-maskin, for noen få år siden dataverdenens Rolls Royce, og setter i stedet inn en IBM RS/6000 SP som ifølge IBM er "den kraftigste i sitt slag i Europa".

IBM-maskinen har en prosesseringskraft på 200 gigaflops og kan skilte med 64 gigabytes med minne og en halv terabyte med disklager på åtte selvstendige bokser. Utstyret kjørerpå IBMs operativsystem AIX 4.3.3 som lar deg kjøre Linux-applikasjoner på RS/6000-plattformen (etter hvert blir denne løsningen gratis).

- Helsinki-universitetet vil benytte utstyret til kompliserte kalkulasjoner, deriblant studier av DNA-strukturer, sier Paavo Ahonen, som leder det finske prosjektet fra det finske utdanningsdepartementets side. Implementeringen skal være avsluttet i det finske departementet innen 2002, sier han til Silicon.com.

Til toppen