Finn fanen som lager støy

Chrome kommer med etterlengtet funksjonalitet.

Den Chrome OS-lignende Modern UI-modusen til Chrome for Windows 8.x, er blant nyhetene som kommer i versjon 32 av nettleseren.
Den Chrome OS-lignende Modern UI-modusen til Chrome for Windows 8.x, er blant nyhetene som kommer i versjon 32 av nettleseren. (Bilde: Google)

Chrome kommer med etterlengtet funksjonalitet.

De fleste mener nok at faner i nettlesere er nyttig funksjonalitet, men dersom man åpner mange, kan det noen ganger være vanskelig å holde oversikten. En situasjonen som mange nok har vært borti, er når innholdet i én av fanene plutselig begynner å gi lyd fra seg. Om det er en ren lydavspilling, en video, en annonse eller noe helt annet som lager lyden, er ikke så nøye. Har man mange faner åpne, kan det være vanskelig å finne fanen hvor lyden stammer fra.

Dette skjer selvfølgelig ofte mens man ønsker å høre på lyd fra en annen kilde på datamaskinen, og da nytter det heller ikke å skru av all lyd på pc-en.

Men om noen uker kommer Google Chrome med en av de nyttigste funksjonene på lenge, nemlig visning av et høyttalerikon i faner som spiller av lyd. Da skal det bli mye enklere å lokalisere kilden til lyden, slik at man kan få skrudd den av. I tillegg vil det bli vist egne ikoner dersom en fane bruker webkameraet eller sender innhold til brukerens tv ved hjelp av Chromecast.

Chrome 32 vil vise spesielle ikoner i fanene for websider og -applikasjoner som enten spiller av lyd, bruker webkameret eller sender til Chromecast.
Chrome 32 vil vise spesielle ikoner i fanene for websider og -applikasjoner som enten spiller av lyd, bruker webkameret eller sender til Chromecast. Bilde: Google

Denne funksjonaliteten er nå tilgjengelig i betautgaven av Chrome 32, som kan ventes tidlig på nyåret.

«Trojansk hest»

I den samme utgaven av Chrome finnes også den nye visningen av nettleseren i Modern UI-modus, som framstår som en egen desktop hvor man kan installere webapplikasjoner og starte dem fra en egen oppgavelinje. Opplevelsen skal være temmelig lik den man får i Chrome OS.

Funksjonen som blokkerer nedlasting av skadevare er inkludert i Chrome 32 beta. Dessuten loves det et antall nye programmeringsgrensesnitt for applikasjoner og utvidelser. I løpet av januar innføres det også en begrensning, slik at utvidelser til Windows-utgaven av Chrome kun kan lastes ned og installeres fra Chrome Web Store. Dette gjøres for å hindre installasjon av ondsinnede utvidelser, noe som tydeligvis har blitt et problem. Det vil likevel være noen unntak for regelen. Disse gjelder for utviklere og bedrifter med sentraladministrasjon av Chrome. Dessuten skal Chrome Apps fungere som tidligere.

Chrome 31

Men allerede om en drøy uke* kommer Chrome 31. Den vil tilsynelatende inkludere begrenset med funksjonalitet som umiddelbart vil være synlig for brukerne. Under skallet kommer Portable Native Client (PNaCl), en utvidelse av dagens Native Client (NaCl) for kjøring av arkitektur-uavhengige applikasjoner skrevet i C eller C++.

I tillegg skal Chrome Apps få tilgang til brukervalgte mapper på systemet. Det loves også Chrome Apps-støtte for url_handlers, noe som innebærer at kan velge en Chrome App som standardapplikasjon for visning av visse typer filer, for eksempel regneark, så lenge disse blir åpnet ved hjelp av en lenke.

«Autocomplete»

En annen nyhet er requestAutocomplete(), som gjør at webapplikasjoner kan få tilgang til autoutfyllingsinformasjonen som er lagret i nettleseren. Dette krever dog eksplisitt tillatelse fra brukeren. I første omgang er det betalingsinformasjon som eventuelt er lagret i lokalt i nettleseren, som kan hentes fram på denne måten. I første omgang vil denne funksjonen bare støttes i Android-, Windows- og Chrome OS-utgavene av Chrome.

En oversikt over en del andre nyheter som kommer i Chrome 31 for ulike plattformer, finnes her.

* Chrome 31 ble gitt ut noen timer etter at artikkelen ble publisert. Tidspunktet oppgitt i artikkelen er basert på en regnefeil.

    Les også:

Til toppen