Finn igjen bilen via mobilnettet

GPS-teknologien kan brukes til så mangt, blant annet til å lokalisere og overvåke biler.

Finn igjen bilen via mobilnettet

GPS-teknologien kan brukes til så mangt, blant annet til å lokalisere og overvåke biler.

Har bilen din blitt stjålet? Eller lurer du på hvor 18-åringen som har lånt bilen befinner seg? Da kan en lokaliseringsenhet som krysser GPS med GSM være en mulig løsning. Vel å merke hvis den er installert i bilen før den blir borte.

Taiwanske GoPass Technology har nylig lansert flere produkter som gjør dette mulig. En liten boks med ekstern GPS-antenne, simkort-holder og GSM-radio kan kobles til strømnettet i bilen og være kontinuerlig tilgjengelig for oppsporing. Sender brukeren en tekstmelding til apparatet telefonnummer, returneres en melding med posisjonen til bilen - i hvert fall så lenge den står utendørs, men det er også mulig å få kontinuerlige oppdateringer av posisjonen ved å bruke egen programvare for PC-er eller smarttelefoner med Windows.

Enheten, AVL-901, er dessuten utstyrt med mikrofon, slik at det er mulig å lytte til samtaler i kupeen via mobilnettet. Eventuelt kan også en høyttaler kobles til, slik at sjåfør eller andre i bilen kan snakke med personen i den andre enden.

Dessuten har apparatet en knapp som startet en såkalt geo-fenc-funksjon. Det betyr at eieren kan parkere bilen, trykke på knappen og deretter motta en SMS-melding dersom noen skulle finne på å flytte bilen.

I tillegg har enheten er dessuten utstyrt med nødknapp, som sender en nødmelding til ett av flere forhåndsdefinerte telefonnummer.

Enheten har et effektforbruk på mellom 1 og 2 watt og er basert på GPS-modulen SiRF Star III.

Trolig kan den også benyttes i båter eller fly, så lenge det er GSM-dekining. Den skal kunne fungere ved høyder på inntil 18.000 meter og ved hastigheter på opptil 515 meter i sekundet (1854 km/t).

Det er ikke kjent for oss om GoPass-produktene selges i Norge, men AVL-901 koster omtrent 3000 kroner i Canada.

Til toppen