Finn igjen vennene med ultralyd

Deltakerne under kulturfestivalen UKA får være prøvekaniner for en ny, innendørs posisjoneringsteknikk.

Finn igjen vennene med ultralyd

Deltakerne under kulturfestivalen UKA får være prøvekaniner for en ny, innendørs posisjoneringsteknikk.

Drar man sammen med venner på en konsert eller et annet stort arrangement, er det fort gjort å komme bort fra hverandre. Dette skjer sikkert like ofte under kulturfestivalen UKA i Trondheim, som andre steder.

I år skal dette problemet kunne reduseres, ved at alle de mer enn 3000 studentene får utlevert en sender på størrelse med en fyrstikkeske.

Accenture har sammen med 13 sommerstudenter fra blant annet NTNU utviklet en løsning som kalles FindMyFriend. Den tar i bruk ultralydsendere fra norske Sonitor Technologies og skal ved hjelp av teknologien som .NET, Java og Flash kunne vise et kart over hvor i «Samfundet» den enkelte student befinner seg.

I en pressemelding skriver Accenture at de små senderne ved hjelp av ultralyd sender ut en unik sang som ikke kan høres av mennesker. Små mikrofoner i lokalet vil fange opp sangen og fortelle en server for sangen kommer fra. Dermed kan studentene få vite hvor vennene er, dersom vennene ønsker å være prøvekaniner, vel og merke.

For kjærestesøkende deltakere skal det også være mulig å se statistikk over hvilke rom det befinner seg flest single i.

- Dette må jo være en liten revolusjon for bysjekkingen, sier Carsten Maartman-Moe (26), en av studentene som har vært med på å utvikle FindMyFriends for konsulentselskapet Accenture.

– Rett på sak, og ingen bortkastet tid på de som allerede har kjæreste, sier Maartman-Moe, som til vanlig studerer kommunikasjonsteknologi ved NTNU.

Den ultralydbaserte løsningen har en rekkevidde på 9 til 18 meter og skal gi 100 prosent nøyaktig posisjonering på rombasis. Ultralyden trenger ikke gjennom vegger. Teknologien skal ha bedre immunitet mot støy enn løsninger basert på RF, RFID og IR.

Prosjektet inngår som en del av innovasjonsprogrammet til konsulentselskapet Accenture, som planlegger å bruke teknologien videre. Det er nemlig ikke bare festivaldeltakere som har behov for å finne vennene sine. Som eksempel nevnes et uoversiktlig lagerlokale, hvor det kan ta lang tid å lete etter personalet. Med dette systemet skal man derimot få opp et kart som viser hvor personalet finnes.

Dette hadde også vært noe for matbutikker, hvor det ofte er nærmest umulig å finne noen ansatte som kan hjelpe til med annet enn å ta imot betaling.

Til toppen