Finn.no vil ha fjernet vanlig lenke

Finn Eiendom har saksøkt Notar for en Internett-lenke. IT-jussekspert og advokat Knut Glad avviser saken.

Finn Eiendom har saksøkt Notar for en Internett-lenke. IT-jussekspert og advokat Knut Glad avviser saken.

I kampen om salget av eiendommer og eiendomsannonser har markedsleder Finn.no tatt ut et litt uvanlig søksmål mot sin konkurrent Notar.

Eiendomskjeden Notar er det eneste eiendomsselskapet som ikke samarbeider med Finn -selskapet har et eget nettsted for sine eiendommer, skriver Dagens Næringsliv.

I sitt søksmål krever Finn.no at Notar fjerner en tekstlenke Notar har laget på sitt nettsted til Finn.no. Finn.no krever også at Notar dekker saksomkostninger, forteller informasjonsansvarlig hos Notar, Eivind Rodem, til digi.no.

Notar kaller sitt nettsted for eiendomsportal og har en stor knapp som heter "Søk etter boliger hos andre eiendomsmeglere". Du kan så velge område med en meny, for eksempel Oslo. Når du velger, kommer du til en nettside, med en alfabetisk opplisting av andre eiendomsrelaterte nettsider for stedet du har valgt.

Mellom Exact Eiendom og Garanti ligger den omstridte lenken til Finn.no. Navnene og lenkene er gjengitt kun med tekst - ikke logo.

Advokaten til Finn.no, Bjørn Blix, mener at Notars lenkeliste og reklamekampanje for sine søkemuligheter "kan føre til store tap og uopprettelig skade for hele Finn.nos database", skriver Dagens Næringsliv.

Jussprofessor Jon Bing benekter i en utredning skrevet på oppdrag av Notar at Notar gjør noe galt.

Også Knut Glad, IT-jussekspert, advokat og partner i Arntzen de Besche Advokatfirma AS rister på hodet etter å ha sett på Notars nettside og den omstridte lenken.

- Muligheten til å lenke til en annen part uten å spørre om dennes tillattelse er et av basisprinsippene for hvordan Internett fungerer i dag, sier Glad til digi.no.

- Jeg kan ikke se at Finn har noe grunnlag for å få fjernet en lenke fra Notar så lenge det går klart frem at brukeren ledes til Finn. Slik tjenesten fungerer nå utnytter ikke Notar noe av Finns innhold, Notar sender jo brukeren bare videre til Finn på vanlig lenkemåte med en såkalt overflatepeker, påpeker IT-jusseksperten.

Glad forteller at saken generelt dreier seg om et eventuelt brudd på rettsprinsippet "god forretningsskikk".

- Hva som er god forretningsskikk vurderes ut i fra prakis på det gjeldende forretningsområdet, her Internett. Og på Internett er jo nettopp praksis at man stort sett lenker til hverandre uten å spørre om tillatelse. Slik fungerer jo blant annet portalene, påpeker Glad.

Glad påpeker kjapt - som Bing - at Finn ikke har saksøkt nettsider som ABC Startsiden eller Sol.no for samme typer lenker til Finn.

Notar satte tidligere i høst opp et system som lenket direkte til prospekter på Finn.no, men stoppet systemet etter en dags drift da Finn.no protesterte. Dette forteller informasjonssjef i Notar. Men Finn har ikke saksøkt Notar for denne hendelsen - det er bare den ene lenken Finn har gått til sak på.

Om såkalt dyplenking er lovlig eller ikke er mer uklart, forteller Glad. Han påpeker at en av de få sakene om lovlighet av lenking som har vært opp i Norge er saken der ABC Startsiden lenket til fildelingsverktøy og ble saksøkt av musikktjenesten Phonofile. ABC Startsiden ble frikjent, men Glad mener at Finn/Notar-saken ikke er direkte sammenlignbar.

- Slik saken er beskrevet i media kan jeg heller ikke se at det foreligger grunnlag for å kreve linken fjernet ved en midlertidig forføyning. Dommeren må da komme til at linken er til "vesentlig skade og ulempe" for Finn slik at man ikke har tid til å vente på en alminnelig domstolsbehandling.

Finn.no-sjef Endre Kolbjørnsen var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte.

Til toppen