BEDRIFTSTEKNOLOGI

Finn tilbudsvarene med smartmobilen og LED-lys

Philips tester ut navigasjonsteknologi hos europeisk dagligvaregigant.

Ved hjelp av et LED-basert lyssystem og en smartmobil-app kan kunder finne tilbudsvarer i ved en Carrefour-butikk i franske Lille.
Ved hjelp av et LED-basert lyssystem og en smartmobil-app kan kunder finne tilbudsvarer i ved en Carrefour-butikk i franske Lille. Bilde: GUILLAUME GRASSET
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mai 2015 - 15:01

GPS og lignende, satellittbasert teknologier fungerer stort sett godt når man skal navigere seg fram til steder utendørs, men signalene er ofte for svake og posisjoneringen for unøyaktig til at teknologiene kan brukes innendørs.

Derfor utvikler flere aktører egne løsninger for innendørs navigasjon. De fleste av disse løsningene er basert på stort sett Bluetooth-baserte «beacons», en form for små radiofyr som smartmobiler og andre enheter kan bruke til å bestemme posisjonen.

Les om Apples iBeacon

LED

Men i forrige uke presenterte Philips en helt annen type løsning for innendørsposisjonering. I en nyoppusset Carrefour-butikk i Lille, Frankrike, har selskapet for første gang installert et LED-basert lyssystem som også kan kommunisere med kundenes smartmobiler.

I den 7800 kvadratmeter store butikken er 800 LED-lamper er koblet sammen over en strekning på 2,5 kilometer.

Navigasjon med smartmobil hos Carrefour
Carrefour viser hvor man må gå for å finne varen man leter etter. Bilde: GUILLAUME GRASSET
Disse lampene kan overføre et posisjonssignal ved hjelp av Philips' Visible Light Communication-teknologi (VLC), som ikke skal kunne registreres av menneskeøyne, men som kameraet til helt ordinære smartmobiler kan fange opp.

Proximity: Samsung vil gi deg direkteannonser

App

For å kunne bruke kodene som overføres, kreves det at brukeren har en versjon av Promo C-où-appen som i alle fall foreløpig bare er tilgjengelig for iPhone.

I første omgang skal appen kunne hjelpe kundene med å finne fram til tilbudsvarer i butikken. Det sendes ingen data tilbake fra smartmobilen til LED-systemet.

– Vi er alltid på utkikk etter innovasjoner som kan hjelpe kundene med å finne fram i butikkene våre og å møte forbrukernes forventninger, sier Céline Martin, direktør for kommersielle modeller og innovasjon ved Carrefour i Frankrike, i en pressemelding.

– Takket være denne nye applikasjonen, som bruker Philips-teknologi, kan vi nå tilby våre kunder ved EuraLille Carrefour en ny tjeneste som gjør at de raskt kan søke og finne sine foretrukne tilbud, eller oppdage alle tilbudene rundt dem i butikken. En virkelig tidsbesparer for en urban kundegruppe, sier Martin.

Navigasjon med smartmobil hos Carrefour
Den nye utgaven av appen til Carrefour skal gjøre det enklere for kundene å finne tilbudsvarer i butikkene. Bilde: GUILLAUME GRASSET
 

Ifølge Philips vil VLC-systemet selvfølgelig også brukes av de ansatte til å finne plassering av varer. Posisjonsdataene kan også inkluderes i for eksempel tilstandsrapporter eller instruksjoner for påfylling av varer.

Les også: Google med 10 000 innendørskart 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.