Finne erstatter Bangemann

Erkii Antero Liikanen overtar som øverste sjef for EUs IT-politikk etter Martin Bangemann som har takket ja til en toppstilling i det spanske teleselskapet Telefonica.

Erkii Antero Liikanen overtar som øverste sjef for EUs IT-politikk etter Martin Bangemann som har takket ja til en toppstilling i det spanske teleselskapet Telefonica.

Den i skrivende stund 49-årige Liikanen har hittil hatt ansvar for budsjettpolitikken og interne reformer i EU-kommisjonens administrasjon. Når den nye kommisjonen, under italienske Romano Prodi, tiltrer i september, blir Liikanen EUs nye IT-minister.

Som digi.no skrev 9. juli går EU til rettssak mot Martin Bangemann etter at det en uke tidligere ble kjent at han hadde sagt ja til ny jobb i det spanske teleselskapet Telefonica.

Bakgrunnen for stormen rundt Bangemann er at hele EU-kommisjonen trakk seg i mars etter at en rapport avslørte forskjellige typer økonomisk rot. Av de 20 kommissærer er det bare fire som skal sitte en ny periode - Liikanen er en av dem.

På grunn av deres makt, er EU-kommissærene gjennom EU-traktaten bundet i hva slags stillinger de kan ta etter embetet utløper. En EU-kommissær "skal oppføre seg med integritet når de aksepterer stillinger eller fordeler etter at de har sluttet", heter det i paragraf 213.

EU-ambassadørene er redd for at Bangemann skal misbruke de kunnskaper, kontakter, påvirkningskraft og ikke minst informasjon om fremtidige beslutninger han har når han går rett over til Telefonica. Bangemann har dessuten det siste halve året behandlet flere saker der det spanske teleselskapet har vært innblandet.

Inntil Liikanen tiltrer som IT-kommissær i september, fungerer konkurranseminister Karel van Miert i stillingen.

Til toppen