Finnene fikser smarte kort

Mens nordmennene sliter med å bli enige om en felles standard, har Finland allerede besluttet å rulle ut et elektronisk identifiseringskort som skal bli basis for transaksjoner, myndighetskontakt og identifisering.

Mens nordmennene sliter med å bli enige om en felles standard, har Finland allerede besluttet å rulle ut et elektronisk identifiseringskort som skal bli basis for transaksjoner, myndighetskontakt og identifisering.

Allerede første desember i fjor bestemte finnene seg for å introdusere et elektronisk smartkort som tok over funksjonene til pass, helsekort, betalingskort, identifikasjon og nøkkel til flere offentlige elektroniske tjenester ved bruk over nettet.

- Elektronisk identifikasjon er en viktig basis for kommunikasjon på nettet når elektronisk kommunikasjon blir mer utbredt, sier Ritva Viljanen, direktør i det finske folkeregisteret. Det er nemlig folkeregisteret og det offentlige som har tatt initiativet til det bokstavelig talt smarte tiltaket.

Finnenes ID-kort skal ha flere bruksområder, noe Viljanen mener er en forutsetning for dets utbredelse. Håpet er at kortet skal erstatte alle andre nyttekort av plastikk, og nye applikasjoner skal hele tiden bli lagt til kortet.

Kortet er basert på en høysikkerhets mikrobrikke og tilgangen er begrenset med en PIN-kode. Dette gjør det mulig for brukerne å bruke kortet fra hvilken som hels PC - bare maskinen er utstyrt med en kortleser som kan lese kortet.

Viljanen sier til digitoday.no at kortet har fått stor interesse blant publikum, men at det er langt igjen før det elektroniske ID-kortet blir en "uunngåelig standard".

- Jeg kan bare håpe, men noen år vil det nok uansett ta, sier en beskjeden Viljanen.

En av årsakene til at finnene, til forskjell fra Norge, har greid å enes om en standard og dermed kan rulle ut kortet i markedet, er den dedikerte innsatsen fra det offentliges side.

- Folkeregisteret er utsteder av kortene og står for identifiseringen. Dessuten står vi for etableringen og vedlikeholdet av den grunnleggende infrastrukturen, sier Viljanen til digitoday.no.

Hun mener det har vært en selvfølge og en forutsetning at løsningen som ligger bak kortet er basert på åpen kildekode. Hvem som helst skal kunne utvikle tjenester basert på kortet. Kortet er dessuten en frivillig tjeneste, og koster 170 finske mark, omtrent 230 norske kroner.

Innen 2001 skal tjenesten dessuten bli tilgjengelig over såvel mobiltelefonen som digital-TV.

Noen av tjenestene som finnenes elektroniske ID-kort dekker:

- Byggesøknader

- Lånekort til bibliotek

- Betalingsmiddel til offentlig transport.

- Informasjon fra myndigheter

- Finanstjenester

- Lånesøknader

- Flyttemeldinger

Til toppen