Finner kjøper i A-pressen

Det største finske mediekonsernet Sanoma kjøper drøyt ti prosent av aksjene i A-pressen. - Vi kunne ikke funnet en mer passende samarbeidspartner i Norden, sier konsernsjef Alf Hildrum.

Det finske medieselskapet Sanoma Coroporation, kjøper gjennom Helsinki Media 10,3 prosent i A-pressen ASA. Styret i A-pressen godkjente transaksjonen tirsdag ettermiddag etter at det hadde vært samtaler mellom de to selskapene i et par uker.

Ifølge tidsskriftet Nordisk Medie Nyt var Sanoma det fjerde største medieselskapet i Norden i 1997. Men etter en forestående fusjon med Helsinki Media og medieforetaket WSOY i mai 1999 vil finnene kunne utfordre svenske Bonnier som Nordens ledende medieforetak målt etter omsetning. Fra samme tidspunkt vil konsernet bli børsnotert i Finland.

Ifølge en pressemelding fra A-pressen vil det fusjonerte konsernet Sanoma-WSOY Oy omsette for åtte milliarder finske mark, rundt 12 milliarder kroner i 1999. Det er omtrent den samme omsetningen som Bonnier hadde i 1997.

- Vi kunne ikke ha funnet en mer passende samarbeidspartner i Norden. Sanoma er finansielt meget sterkt, og jeg tror de har mye å tilføre A-pressen. Konsernet har lange publisistiske tradisjoner og er seriøs og langsiktig i all sin virksomhet. Et samarbeid med Sanoma vil kunne gi A-pressen nye muligheter til utvikling både av eksisterende markedsposisjoner og til å kunne delta i spennende nye prosjekter, sier Hildrum.

Sanoma eier blant annet Norden største avis Helsingin Sanomat som er beryktet for sine forsider som utelukkende er fylt med reklame. Dessuten er selskapet involvert i Finlands største bokforlag, salg av magasiner og oppstarten av en ny finsk TV-kanal for ett år siden.

Sanoma vil etter all sannsynlighet få plass i A-pressens styre etter at de to største eierne i de norske mediekonsernet, Fagbevegelsens Investeringsselskap og Møller Investor, skal ha gitt sin velsignelse.

Til toppen