FORBRUKERTEKNOLOGI

Finnmark får super bredbånd på fiber

Alta kraftlag, Varanger Kraft og Troms Kraft går nå sammen og tilbyr fiber bredbånd til Nord-Norge.

26. mars 2007 - 12:59

Sverige har kommet langt i såkalte åpne bredbånd, med fiberbredbånd og innhold som kan velges fritt fra leverandører.

PacketFront leverer neste generasjons bredbåndstilknytning og fiber til hjemmet (FTTH), og har sammen med sin norske partner NetNordic, inngått avtale med flere kraftlag i Finnmark om fiber-til-hjemmet leveranse.

Det er Alta Kraftlag og Varanger Kraft som gjennom NetNordic som har bygget ut fibernett i luften gjennom telefonstolper og gravd ned fiberkabler i bakken i et område som nesten omfatter 50 000 kvadratkilometer. Sammen med Troms Kraft er bredbåndsløsningen nå i bruk i store deler av Nord-Norges grisgrendte områder.

    Les også:

Alta har implementert et nett med trippel-tjenester, mens Varanger satser på et åpent bredbåndsnett der abonnentene selv kan velge hvilke tjenesteleverandører de vil ha. NetNordic er ansvarlig for systemintegrasjonen.

Fiberløsning til Troms Kraft har per i dag en kapasitet på 100 Mb/s i begge retninger. I tillegg kommer utgiftene til tjenesteleverandørene og en relativt høy etableringsavgift på 28.000 kroner ved førstegangsinstallasjon av fiber, men med kampanjetilbud på 18.000 kroner. Kunder i enebolig kan spare et par tusenlapper på å grave selv.

De bredbåndstjenester som nå installeres i Finnmark har allerede påvirket forretningslivet og fritiden til finnmarkingene. Via bredbånd og videkonferanser er det blitt enklere å jobbe hjemmenfra, som har stor betydning for et område i landet der det er så store avstander.

Fra Alta Kraftlags trippelsnett sendes IPTV 250 mil fra Oslo via fiberkabel. Varanger Kraft åpner bredbåndsnett tre steder, men med gode muligheter for videre utbygging. En IPTV-streamer er også installert som innebærer at det kan gi opptil 140 lokale IPTV-kanaler i nettet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.