Finsk lov kan åpne for mobil sporing av barn

Finland vil trolig vedta en lov som lar foreldre spore bevegelsene til ungenes mobiltelefoner. Flere EU-land vil trolig følge etter.

Finland vil trolig vedta en lov som lar foreldre spore bevegelsene til ungenes mobiltelefoner. Flere EU-land vil trolig følge etter.

I Finland er det lagt fram et nytt lovforslag som tillater foreldre å overvåke bevegelsene til deres barn via mobiltelefonen - uten at ungene har gitt gitt samtykke. Loven vil kunne få stor betydning for EUs utgangspunkt når det gjelder personvern i forbindelse med bruk av mobiltelefoner.

    Les også:

Lovforslaget sier at individer som er 15 år eller eldre kun kan spores etter at de har gitt sitt samtykke. For barn under 15 år skal et slikt samtykke også kunne gis av barnets foreldrene eller verge. I nødsituasjoner skal likevel personer kunne spores uansett hvor gamle de er.

Ifølge Reuters skal den finske regjeringen i forrige uke enstemmig vedtatt å gå inn for loven, men loven må også godkjennes av det finske parlamentet. Lovforslaget skal diskuteres i begynnelsen av november, men det er uklart når loven eventuelt vil vedtas.

- En tilsvarende lovgivning vil bli en realitet i EU-området i nær framtid, sier Juhapekka Ristola, en talsmann for det finske transport- og kommunikasjonsdepartementet, til Reuters.

Ifølge Ristola vil andre land kunne følge Finlands eksempel fordi lovforslaget er basert på EUs direktiv for personvern og elektroniske kommunikasjonsformer.

Reuters skriver at de to største mobiloperatørene i Finland, TeliaSonera og Elisa allerede tilbyr posisjoneringstjenester som kan lokalisere mobilbrukere basert på den basestasjonen som er nærmest bruken. TeliaSonera oppgir at nøyaktigheten er på mellom 100 meter i tettbebygde strøk til 20 kilometer i lite befolkede områder.

Til toppen