SIKKERHET

Finsk oljeselskap hardt rammet av IT-svikt – uklart hva som har skjedd

Et av selskapets oljeraffinerier i den sørfinske byen Borgå. Bildet er tatt i 2015, da anlegget hadde en årlig kapasitet på rundt 13,5 millioner tonn.
Et av selskapets oljeraffinerier i den sørfinske byen Borgå. Bildet er tatt i 2015, da anlegget hadde en årlig kapasitet på rundt 13,5 millioner tonn. Foto: Reuters / NTB scanpix
14. okt. 2019 - 12:13

Neste Oyj har sendt ut varsel om en «betydelig hendelse» som skal ha slått ut flere av den finske industrikjempens IT-systemer.

– Det er ennå uklart om årsaken er funksjonsfeil eller et cyberangrep, opplyser selskapets talsperson Susanna Sieppi til nyhetsbyrået Bloomberg.

Neste Oyj er verdens største produsent av biodiesel. De er også blant Nordens største bedrifter målt i driftsinntekter.

Flere kan være rammet

Produksjonsanlegg, tank- og terminalområder i Finland og Baltikum er berørt av situasjonen, som også skaper forsinkelser i distribusjon av produktene. Hendelsen blir nå etterforsket. Det opplyser selskapet i en pressemelding.

– Neste er sannsynligvis ikke alene om å være rammet, sier Sieppi til Bloomberg.

Tidligere mandag skal også finske myndigheter ha blitt rammet av IT-problemer, noe som blant annet skapte forsinkelser ved publisering av statistikk. Den feilen er siden lokalisert og blir rettet, opplyser IT-avdelingen, ifølge nyhetsbyrået.

Det norske oljefondet er blant investorene i Neste Oyj. Statens pensjonsfond utland hadde ved inngangen til året en eierandel på 1,34 prosent i selskapet. Totalt var det da investert drøyt 2,2 milliarder kroner i det finske oljeselskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.