BEDRIFTSTEKNOLOGI

Finsk/Svensk i Europas mobiltopp

Sonera er Europas beste mobilselskap, mens Telia er nummer fire. Dette er konklusjonen i en fersk rapport som sammenligner europeiske mobilselskap innenfor områdene visjon, infrastruktur, markedssituasjon, prosess, organisasjon, personell og bedriftskultur.

Frode Eriksen
20. okt. 2000 - 12:05

Det er Arthur Andersen som har utført studien i samarbeid med JP Morgan som plasserer Sonera og Telia som to av Europas beste mobilselskap. Andre stor-selskap som Orange, Vodafone og Deutsche Telekom faller igjennom.

Sonera dominerer på samtlige sju faktorer som er undersøkt, med unntak av personell, der selskapet er nummer to, skriver Dagens Industri. Telia gjør det best på markedssituiasjon, infrastruktur og bedriftskultur.

Arthur Andersen identifiserer også faktorer som er avgjørende for UMTS, blant annet det å ha en global portal.

- Vi forutser samme utvikling som i flere andre bransjer. Det kommer til å finnes et antall globale selskap eller allianser, sier Lars-Gunnar Wallin og Patrik Wentjärvi hos Arthur Andersen Business Consulting i Stockholm, til Dagens Industri.

Blant Soneras sterke sider er mobilportalen Zed, selskapets internasjonalisering og innovasjon. Den største trussel mot selskapet er mangel på kapital. - Telia er i gang med Speedy Tomato, men Mydof har vært en katastrofe. De må åpne den om den skal lykkes, sier Wallin.

Resultatene fra undersøkelsen er også i tråd med nominasjonene til World Communications Awards der Telia og Sonera er nominert både i kategorien for beste mobiloperatør sammen med AT&T og i kategorien som beste operatør sammen med Infonet. Endelig tildeling skjer på Monte Carlo Sporting Club 14. november.

World Communications Awards anses som en av de mest prestisjefylte prisene en operatør kan få, spesielt med bakgrunn av at prisene tildeles etter en avstemning blant 65.000 industriledere, hvorav 15.000 kommer fra multinasjonale selskap.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.