Finsk telefon + finsk OS = digital TV

Nokia har utviklet en mobiltelefon som også støtter digital-TV og surfing på Internett. Programvaren er basert på Linux.

Nokia har utviklet en mobiltelefon som også støtter digital-TV og surfing på Internett. Programvaren er basert på Linux.

Med Nokias nye mobile enhet, som ifølge New Scientist har fått navnet DVB@Air, vil du kunne se på TV, ringe eller lese websider selv om du er i bevegelse, for eksempel sitter på et tog eller går nedover gaten.

Telefonen, som digi.no meldte om for to uker siden (les også Web-TV-mobil fra Nokia), vil være basert på det finskutviklede operativsystemet Linux som igjen er basert på åpen kildekode. Hvis Nokia også leverer et utviklingssett til enheten, vil hvem som helst kunne lage egen programvare for den. Dette kan gi programvareutviklere mange spennende utfordringer i tiden som kommer.

DVB@Air vil ha et innebygget modem slik at det er enkelt å koble seg opp mot en Internett-tilbyder. Den digitale TV-teknologien som benyttes er DVB (Digital Video Broadcast) som er standard i Europa. USA har valgt en annen standard, 8-VSB (ATSC 8-Vestigial Side Band), men disse signalene er ikke hardføre nok til å kunne støtte dekoding under bevegelse.

- Jeg er overrasket over at et land hvor folk kjører til postkassen har valgt et digitalt TV-system som ikke tillater mobil mottakelse, er kommentaren Helmut Stein, visepresident i Nokia, har til USAs valg av system for digitalt fjernsyn, skriver New Scientist.

Til toppen