BEDRIFTSTEKNOLOGI

Finske teleaksjer til salgs

Er du interessert i flere finske teleaksjer, blir dine bønner snart hørt. Den finske regjeringen legger opp til en ytterligere delprivatisering av det statskontrollerte finske televerket Sonera.

Frode Eriksen
1. sep. 1999 - 11:36

Regjeringen har en fullmakt til å selge staten ned til 50,1 prosent, noe som betyr at den forestående delprivatiseringen kan omfatte 27,7 prosent av aksjene i selskapet. Det er imidlertid ikke opplyst hvor mye regjeringen ønsker å selge, men investeringsbanken Goldman, Sachs & Co. har fått oppdraget med å være regjeringens rådgiver i saken.

Aksjekursen i Sonera har tredoblet seg siden børsintroduksjonen for mindre enn et år siden. Da ble selskapet verdsatt til 50 milliarder kroner, men etter den enorme børsoppgangen har selskapets en børsverdi i dag på rundt 150 milliarder kroner. Staten fikk inn nesten 10 milliarder kroner for 22,2 prosent av aksjene som ble solgt i november i fjor, mens en tilsvarende aksjepost i dag kunne godt for knappe 30 milliarder kroner.

Sonera er markedsleder på telekom i Finland med vel to tredeler av markedet. Selskapet er ledende på mobiltelefoni, og Finland er ledende på mobilpenetrasjon i verden. Selskapet overgås imidlertid på Helsinki-børsen av Nokia, som har en børsverdi som er seks ganger høyere.

Det hjelper kanskje på aksjekursen at selskapet tirsdag lanserte seg som verdens første operatør som tar i bruk WAP-protokollen, som gjør det mulig å surfe på nettet ved hjelp av egne mobiltelefoner som også støtter WAP. Nokia kommer etter sigende med sine terminaler i oktober.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.