Finsømmen må du gjøre selv

Vi har scannet nettet på jakt etter verktøy til publisering og vedlikehold av informasjon. Vår konklusjon ble som ventet at tilbudet er ubegrenset og at det er nesten umulig å sammenligne løsningene uten først å ha definert et konkret behov å måle dem mot. Kommentarer fra noen få leverandørers norske representanter bekrefter inntrykket: Alle satser sterkt på nye løsninger som tilrettelegges for skreddersøm av webtjenester, men finsømmen må du gjøre selv.

Vi har scannet nettet på jakt etter verktøy til publisering og vedlikehold av informasjon. Vår konklusjon ble som ventet at tilbudet er ubegrenset og at det er nesten umulig å sammenligne løsningene uten først å ha definert et konkret behov å måle dem mot. Kommentarer fra noen få leverandørers norske representanter bekrefter inntrykket: Alle satser sterkt på nye løsninger som tilrettelegges for skreddersøm av webtjenester, men finsømmen må du gjøre selv.

Vi kan grovt dele løsningene opp i 3 grupper: - produkter som knytter websteder til sentrale databaser for produksjon av websider og transaksjoner "on the fly" ved aksessering/forespørsel, - produkter som håndterer utforming/design av websider og sidemaler, - produkter som håndterer styring av arbeidsflyt ved drifting av webtjenesten.

Domino/Lotus 4.5

Med Lotus' 7 millioner brukere spredt i virksomheter over hele verden er det god grunn til å se nærmere på Domino - det nye redskapet for å bygge bro mellom eksisterende og nye Notes-brukere og Internett. Digimedia fikk Domino demonstrert mot en betaversjon av Notes server 4.5, som mest sannsynlig slippes før nyttår.

- I 1.generasjon av Domino er det lagt vekt på å skape et miljø for arbeidsflyt, sier produktsjef for Domino hos Lotus i Norge, Rune Hagbartsen. Domino gjør alt innhold i en Notes-base aksesserbart fra en webleser-klient. Med styring av tilgangsnivåer gjennom systemets aksesslister, kan bidragsytere, som for eksempel journalister i et redaksjonelt nettverk, og brukere/kunder gis tilgang gjennom de samme kanaler, men tildeles ulike roller. Bidragsytere kan logge seg på systemet for å legge til nye artikler, redigerer kan hente opp artikler, endre/godkjenne og publisere. Hele veien kan artikkelen følges i en statusliste som forteller deltakerne hvor i prosessen artikkelen befinner seg. Kunder kan gis lesetiltagn og tilgang til basens søkefunksjoner, kjøp og salg-funksjoner osv. I følge Hagbartsen er systemet også fullt kapabelt til å logge transaksjoner mot eksisterende betalings- og regnskapssystemer og kan benyttes som front-end til sql-baser.

Oracle og Netscape

Oracles strategiske allianse med Netscape forrige uke bidrar også til å skape ny spenning på markedet for integrerte database- og publiseringsløsninger. Netscape blir bundlet med Oracles NetComputer som lanseres våren 97 og har dessuten erklært Netscape Navigator som prioritert 3-parts Internett-klient for framtidige Oracle-produkter. Til gjengjeld har Netscape valgt Oracles databaseservere som de eneste som skal bundles med selskapets framtidige løsninger for kommersiell virksomhet på Internett. Netscape skal også lansere nye versjoner av LiveWire og SuiteSpot serveren basert på Oracles Universal Server.

Sybase

Databaseleverandøren Sybase deler sitt produktspekter i tre segmenter: 1) databaser, 2) Mellomvare, verktøy som gir tilgang til andre kilder/replikering og 3) Utviklingsverktøy (Powerbuilder).

Produktsjef Erik Haug hos Sybase Norge mener det viktigste poenget ved publisering til intranett/Internett er at data som skal publiseres er samlet i en sentral base og kan nås fra ulike applikasjoner. - Derfor låser ikke vi vår utviklingsstrategi til en gitt situasjon, men ønsker å ivareta og videreføre størst mulig valgfrihet for våre kunder, sier Haug. Sybase internasjonalt samarbeider med utviklere på transaksjonssytemer og sikkerhet. - Internett har mange standarder. Vi konsentrerer oss om de mest anerkjente, sier Haug.

ACI/4D

4th dimension var fram til 95 forbeholdt utvikler- og brukermiljøer på mac-plattform, men årsskiftet foreligget for alle plattformer. To godt kjente applikasjoner i Norge er InfoAvis for styring av avisproduksjon og MacCounting økonomisystem. ACI satser sterkt på Internett-tilpasede løsninger og har annonsert en ny versjon av programvaren ved årsskiftet, der verktøy for utvikling av databseløsninger og Internettløsninger er fullt integrert.

- Dette betyr at en database utviklet i 4D kan kompileres direkte til versjoner som kan aksesseres med en hvilken som helst web-klient. Alle registrerte data, grafikk. layout og knapper oversettes direkte, forteller Nils Kollandsrud, daglig leder Intelesis, som markedsfører 4D i Norge.

Informix

22. oktober slapp Informix sin "distributed enterprise" løsning til sine OnLine baseløsninger. Løsningen vil gi OnLine serveren muligheter til betjene distribuerte tjenester over såvel klient/tjener baserte nettverk som Internett. Informix annonserer dessuten støtte for JavStation miljø med sin Informix Universal Server.

Til toppen