Fiorina fikk med seg solid fallskjerm

Carly Fiorina får med seg en hyggelig sluttpakke på vei ut - i tillegg til bonusen for Compaq-fusjonen.

Carly Fiorina får med seg en hyggelig sluttpakke på vei ut - i tillegg til bonusen for Compaq-fusjonen.

HP-styret sparket i går deres svært profilerte toppsjef Carly Fiorina etter en åpenbart hard krangel. I pressemeldingen HP sendte ut skriver styret at de mener at Fiorina la en god plan og at man nå så frem til å aksellerer prosessen.

Fiorina får altså "ikke gjennomført" på CVen sin. Som plaster på såret får hun en hyggelig fallskjerm - i tillegg til lønn og bonuser hun har tjent gjennom sine seks år.

HP-aksjen hadde løftet seg 6,9 prosent på nyheten om oppsigelsen da amerikanske børser stengte i går.

Fiorina får med seg en fallskjerm og aksjeopsjonspakke som er verd til sammen 21 million dollar, offentliggjorde HP i går.

Men det som nok irriterer flere er bonusen Fiorina fikk for å gjennomføre oppkjøpet av Compaq. Fiorina kjempet igjennom oppkjøpet av Compaq mot mange aksjonæres vilje.

HP endte opp med å betale hele 19 milliarder dollar for Compaq. Målet var å bli størst på PC - det var skalafordelene som skulle gjøre HP til en vinner, hamret Fiorina inn. Men i etterkant påpeker mange analytikere at hun tok feil og det har nok i i hvert fall bidratt til hennes avgang.

For HPs aksjekurs har fallt langt mer enn IBM og Dells aksjekurs siden oppkjøpet og - viktigere - HP har ikke klart å stoppe Dell. Skalafordelen har ikke vært nok og Dell er nå størst på PC i verden.

HP-aksjene er nå 50 prosent lavere enn da Fiorina startet for fem og et halvt år siden og HPs gamle hovedinntekstkilde, skriversalget, står nå for 75 prosent av inntektene.

Men Fiorina fikk en bonus på tre millioner dollar i 2002 for å ha fått igjennom oppkjøpet av Compaq. Hun har ellers tjene rundt en million dollar i året i ren lønn.

HP har i dag 150.000 ansatte og omsetter for 80 milliarder dollar i året.

Til toppen