BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fire kjerner til servere og spillmaskiner

Intel har annonsert lanseringstidspunktet for selskapets første prosessor utstyrt med fire kjerner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. sep. 2006 - 09:44

Intel skal lansere "Kentsfield" i november. Dette kom fram i går under selskapets utviklerkonferanse som arrangeres i San Francisco. Kentsfield er et kodenavn på Intels første prosessor utstyrt med fire kjerner.

Steve Smith, en direktør i Intels Digital Enterprise Group, opplyste ifølge News.com at en 2,66 GHz Kentsfield skal kunne gi opptil 70 prosent bedre ytelse i noen typer programvare, sammenlignet med en tokjernet Core 2 Extreme X6800 med klokkehastighet på 2,93 GHz.

Den nevnte firekjerne modellen vil få navnet Core 2 Extreme QX6700. Den vil ha et effektforbruk på 130 watt. Core 2 Extreme X6800 har et energiforbruk på 80 watt. Økt energiforbruk er ingen fordel, men for mange er det målet ytelse per watt som er det avgjørende.

Mens Kentsfield vil være rettet mot kraftige spillmaskiner, vil "Clovertown" være det firekjernede alternativet for servere. Også denne skal komme i november. En modell med effektforbruk opå 80 watt skal ifølge Intel gi en økning i heltallsytelsen på omkring 50 prosent, sammenlignet med dagens Xeon 5100-prosessor, som også forbruker 80 watt. Enkelte andre modeller vil trekke 120 watt.

    Les også:

Intels kommende brikker er egentlig satt sammen av to dobbeltkjernede prosessor. Dette gir Intel et forsprang på AMD, som ikke vil benytte denne tilnærmingen. I stedet vil Intels hovedkonkurrent lage prosessorer med fire kjerner i den samme silisiumbrikken, men greier ikke å få til det før i midten av 2007.

En representant for AMD sier til News.com at Intels tilnærming betyr varmeproblemer, flaskehalser i kommunikasjonen og overdrevet kompleks veikart.

Intel planlegger å komme med firekjernede prosessor med lavere effektforbruk i løpet av første kvartal av 2007. En Kentsfield-versjon, som ifølge Smith vil bli kalt Core 2 Quad, skal forbruke 105 watt, mens en 50 watt-utgave av Clovertown vil komme "tidlig i 2007".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.