Fire Linux-distribusjoner konkurrerer om Mac

Apples tjenersystem MacOS X Server har en kjerne identisk med Linux. Men stadig flere feinschmeckere krever ekte Linux. Fire distributører konkurrerer på dette markedet: LinuxPPC, Terra Soft Solutions (Yellow Dog), SuSE og Debian.

Apples tjenersystem MacOS X Server har en kjerne identisk med Linux. Men stadig flere feinschmeckere krever ekte Linux. Fire distributører konkurrerer på dette markedet: LinuxPPC, Terra Soft Solutions (Yellow Dog), SuSE og Debian.

Etablerte LinuxPPC bygger på Intel-distribusjonen fra Red Hat, og har varslet en ny helhetlig pakke kalt LinuxPPC 2000. Pakken vil inneholde både kildekode og kompilert kode. Installasjonsprosessen er forenklet, blant annet ved at en moderne Mac vil la seg starte direkte fra LinuxPPC-CD-en. Den er varslet klar innen utgangen av januar.
Terra Soft Solutions Inc er kjent for sin Yellow Dog Linux for PowerPC-systemer fra Apple og IBM. Selskapet lanserte sin ferdige pakke Champion Server på MacWorld i New York i fjor høst. Pakken inneholder blant annet verktøy for e-post, FTP og webtjener, og fire databasesystemer, slik at den framstår som ganske komplett. Også her er installasjonsprosessen forenklet ved at nye Mac kan startes direkte fra CD-en. Nytt på den pågående messen MacWorld 2000 i San Francisco er en CD med ulike fikser og oppgraderinger til den opprinnelige versjon 1.1. CD-en er kledelig døpt "Tasty Morsels". Terra Soft har også en arbeidsstasjonvariant beregnet på forskere, kalt Black Lab Linux.


Terra Soft har tatt på seg å tilby Linux PowerPC-brukere tilpassede varianter av kommersiell programvare, og har hittil tilrettelagt Loki-spill samt FrontBase, Urchin og Communigate Pro. Nyheten på MacWorld er en Linux-variant av den utvidede webtjeneren iTools fra Tenon Intersystems (må ikke forveksles med den nye iTools-tjenesten på Apples nettsted). Tenons hovedprodukter er webtjeneren WebTen og utvidelsen iTools for MacOS X.

En annen oppgave Terra Soft har tatt på seg, er å tilby en enbrukervariant av Yellow Dog spesielt tilpasset hjemmebrukere og små organisasjoner. På MacWorld forhåndsvises noe av denne kommende pakken, døpt "Gone Home". Gone Home vil bygge på grensesnittet KDE og inneholde en rekke standard applikasjoner.

Den tyske Linux-distributøren og europeiske markedslederen SuSE er også tilstede på MacWorld 2000 med en beta utgave av sin SuSE Linux 6.3 for PowerPC. Den ferdige pakken ventes til våren, og lover å være identisk med selskapets distribusjoner for Intel- og Alpha-plattformene. Med håndbok og 60 dagers support vil prisen være 46 euro.

Linux-versjonen til Debian har vært stabil siden februar 1998 på flere PowerPC-merker, blant dem Apple og PReP. Organisasjonen opplyser at rundt 90 prosent av den kommende ferdige pakken "Potato" er allerede tilgjengelig, men at den offisielle lanseringen vil utsettes til Debian gjøres klar i versjon 2.2, antakelig til våren.

Les også disse artiklene om MacWorld 2000:
Apple gjør programvare til brukskunst
Apple investerer 200 millioner dollar i Earthlink
Bortenfor boksen lokker Internett og et nytt brukermiljø

Til toppen