BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fire milliarder dollar til samkjørt datakraft

IBM skal investere minst fire milliarder dollar i et globalt samkjøringsnett for datakraft, der kunder bare skal betale for det de faktisk bruker.

2. aug. 2001 - 10:57

Nettet skal bestå av 50 serverfarmer fordelt over hele verden. Disse skal samkjøres ved hjelp av en protokoll og åpen kildekodeprogramvare utviklet av det offentlig finansierte Globus-prosjektet til USAs energidepartement og University of Southern California. IBM kaller sitt prosjekt for "Grid Computing Initiative". Det er kjent gjennom orienteringer gitt til amerikansk presse av lederne for selskapets Linux-satsing, Irving Wladavsky-Berger og Dick Turek.

Hensikten med å samle 50 datasentraler av klyngede servere i et globalt samkjøringsnett for datakraft, er å kunne tilby datakraft og lagringskapasitet til kunder og fakturere dem for det de faktisk bruker, akkurat som man i dag betaler for strøm.

Universiteter og forskningsmiljøer er vel kjent med konseptet der tusener av servere samkjøres for å løse bestemte oppgaver. IBM har nylig inngått kontrakter med myndighetene i Storbritannia og Nederland om nasjonale samkjøringsnett for akademisk datakraft, med henholdsvis ni og fem datasentraler.

Det nye med Grid Computing Initiative er først og fremst omfanget og forretningsmodellen. I stedet for å selge maskiner og lagringssystemer, etablerer IBM en ordning der kundene betaler for bruken av MIPS og gigabyte over tid. IBMs perspektiv er at det vil etter hvert bli like lite aktuelt for mange å investere i egne datamaskiner og lagringssystemer, som det er å kjøpe egne kraftverk eller strømgeneratorer.

De fire milliarder dollar det er snakk om, skal gå til de femti serverfarmene som initiativet krever. Hvor mye ressurser som skal pøses inn i hele initiativet, vil ikke IBM si noe om.

Fra IBM Norge får digitoday.no opplyst at en offisiell kunngjøring først vil foreligge i kveld. Det er ikke klart hvorvidt Norge vil tildeles noen rolle i forbindelse med initiativet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.