Fire milliarder fortsatt uten nett

Målene for internett-utbygning ikke nådd.

Fire milliarder fortsatt uten nett
Det er fortsatt store utfordringer når det gjelder tilgang til internett i utviklingsland. Bilde: ITU/I.Wood

Hvert år presenterer Unesco og den internasjonale teleunionen ITU en rapport om tilstanden til utbygningen av internett-infrastruktur verden over.

Den ferskeste rapporten, «State of Broadband 2015» er nå ute, og viser til blandede erfaringer når det gjelder tempo på utbygningen av nettet.

Konklusjonen til kommisjonen som står bak rapporten er at veksten i både tradisjonelt internett-bruk og utbygningen av mobile nett har stagnert.

Det påpekes at kommisjonens mål fra 2011 om at innen 2015 skal alle land i verden ha planer for utbygning av bredbånd, at bredbånd skal være prismessig tilgjengelig i voksende markeder, at 40 prosent av husstander i utviklingsland skal ha internett-tilgang og at 60 prosent av verdens befolkning skal ha tilgang til nettet, er ikke nådd.

Mye gjenstår

Kommisjonen skriver at det nå ser ut til at målene heller ikke blir nådd innen 2020. Det er også tvil om hvorvidt man vil passere fire milliarder internett-brukere innen 2020.

Les også: 4 Mbit/s er grensen for bredbånd

Funnene som er relatert til bredbånd-bruken er som følger:

- 3,2 milliarder mennesker vil være online innen utgangen av 2015, det vil si rundt 43,4 prosent av kloden. Det betyr også at fire milliarder mennesker er fortsatt uten nett-tilgang.

- I utviklingsland vil 35,5 prosent av befolkningen være på nett innen samme tid. Penetrasjonen i de minst utviklede landene vil være på 9,5 prosent.

- I den utviklede verdenen begynner internett-dekningen å nå metningspunktet, med over 81,3 prosent av husholdninger på nett.

- Det er fortsatt flere menn enn kvinner på nett, i 2013 var det 200 millioner flere menn enn kvinner med internett-tilgang. Gapet er fortsatt tilstede.

Når det gjelder mobilt nett er det også flere viktige poeng i rapporten:

- Innen utgangen av 2015 ventes det syv milliarder mobilabonnementer. Det ventes samtidig at 3,5 milliarder abonnementer vil være bredbåndsabonnementer, og innen 2019 ventes det 6,5 milliarder av disse (det omfatter 3G/4G/5G).

- Veksten er raskest i asiatiske territorier, der halvparten av mobile bredbåndsabonnementer nå befinner seg.

Les også: Norsk-russisk puslespill om mobilt bredbånd

- Ikke overraskende er smarttelefoner stadig mer dominerende, og antallet smarttelefoner vil overgå «vanlige» telefoner i løpet av 2016.

Rapporten viser også til at nett-tilgangen er generelt blitt rimeligere, at tingenes internett er et område i sterk vekst, og at utviklingen i satellitt-teknologier kan gjøre internett mer tilgjengelig i avsidesliggende strøk. Dette kan også knyttes til ambisiøse prosjekter som Googles Project Loon og Facebooks droner – det er helt klart behov for løsninger som gir flere tilgang til rimelig og fungerende nett.