JUSS OG SAMFUNN

Fire prosent

Få amerikanske foreldre benytter seg av programvare som kan filtrere innhold, viser en undersøkelse foretatt blant 750 familier på web. Grunnen er at de selv deltar i surfingen.

8. des. 1997 - 14:56

Undersøkelsen er utført på vegne av bladet Family PC og viser at kun fire prosent av de foresatte kjøper egen programvare som de installerer og benytter som filtre mot blant annet porno. 26 prosent sier de bruker filtreringsverktøy som ligger innebygd i nettleserne eller som tilbys av nettoperatørene, skriver ZDNet.

Likevel mener amerikanske foreldre at de har rimelig kontroll på barna sine. Nesten 78 prosent påstår at de "alltid vet" hva barna foretar seg i surfesammenheng, fordi de holder øye med de mindreårige under surfeseansene.

Det viser seg at foreldrene lytter svært lite til amerikanske myndigheters oppfordringer, som lyder som søt musikk i ørene på produsenter av filtre som Netnanny, om å benytte beskyttende programvare på datamaskinene. Etter at den amerikanske høyesterett stakk kjepper i hjulene på The Communications Decency Act,har Clinton-administrasjonen satt sin lit til selvsensur og markedskreftene, inkludert salg av denne type programvare.

Resultatene fra undersøkelsen, som er foretatt på nettet blant 750 familier med barn, er utført av Digital Research Inc. på vegne av magasinet FamilyPC som eies av Ziff-Davis Inc. Tallene ble sluppet i forbindelse med Kids Online-kongressen som pågikk i Washington D.C. i forrige uke og viser at familier bruker mer tid totalt på onlinebruk ukentlig. Det er andre gang undersøkelsen foretas.

I 1997 bruker familier i snitt 14 timer på nettet i uken. I fjor brukte de 10 timer, og undersøkelsen gir også en indikasjon på at surfing går på bekostning av TV-titting.

Amerikanske foreldre er i det hele tatt opptatt av at staten ikke skal regulere, men ønsker likevel opprettelsen av en form for ratingsystem som man har på kino. Flere vil gjerne ha en selvstendig organisasjon som oppretter et register der alle innholdsleverandører må innom for å kategorisere sine nettsteder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.