BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fire store mot Microsoft

IBM, Oracle, Sun og Netscape har slått seg sammen for å hindre Microsoft i å ta kvelertak på Internett. Tirsdag annonserer de fire store konkurrentene et nytt løft for å få produktene til å spille sammen på internett. Drivkraften er frykten for at Bill Gates skal få samme kvelertak på internett som de har på operativsystemer og desktop-applikasjoner.

Pål Leveraas
11. mars 1997 - 14:45

Det er Wall Street Journal som melder dette i nettavisen i dag.

Initiativet kommer brått, men kanskje ikke så overraskende. Industrien har sett en uendelig lang rekke av allianser de siste årene. Målet med brorparten av dem har vært å "ta rotta på" Microsoft. Ingen har greid det foreløpig. Denne gangen kan det hende at det går bedre. Litt for mye står på spill. Det dreier seg om hvem som i siste instans skal eie og kontrollere de underliggende standardene på internett: Åpne teknologier, som Object Management Groups CORBA-teknologi, eller "pepperkakehusteknologier" som Active-X.

- Microsofts Active-X teknologi foregir å være en åpen teknologi, og et alternativ til Sun Microsystems Java-teknologi, men strategien er som pepperkakehuset i eventyret om Hans og Grete, kommenterer Harald Løvvik.

Som kjent var huset forlokkende, innbydende og livsfarlig.

- Active X er en åpen teknologi, men den består av en bit til, forklarer Løvvik. - Denne siste biten eies og kontrolleres av Microsoft. Microsoft ønsker å standardisere komponenter på nett slik Nintendo standardiserte og eide kassettformatet på sine spillmaskiner

Samarbeidet mellom IBM, Oracle, Sun og Netscape skal sørge for at OMG og Corba blir reelle alternativer til Microsofts teknologier også i fremtiden. Løvvik preker: - En ny verden skal bygges og systemer som også går ut på internett krever et teknologisk fundament. Selv om disse teknologiene har fancy navn fra ulike leverandører så har de felles røtter. Vi tror på Java; vi tror på network computing - databehandling ved hjelp av tynne klienter og en browser; vi tror på en infrastruktur basert på OMG Corba. Microsoft tror på Active X.

-Se nøye på Microsofts java-strategi, den er ganske interessant. De ser på java som en "pain-in-the-ass". Hvis de kunne skrudd tiden tilbake var det C++ og Visual Basic som hadde vært veien å gå. Men de kan ikke stoppe det, derfor prøver de istedet å ta initiativet fra Sun, og introduserer deilige pepperkakehus i form av objektklasser. "Embrace and strangle" er et uttrykk som er mye brukt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra