Fire versjoner av Windows Server 2012

Men ingen ny Home Server fra Microsoft.

Fire versjoner av Windows Server 2012
Metro-grensesnittet skal brukes også i Windows Server 2012. Bilde:

Microsoft skal denne høsten komme med en helt ny versjon av selskapet Windows Server. Bedre nettskyintegrasjon er blant hovednyhetene.

I slutten av forrige uke kom Microsoft med en oversikt over de til samme fire variantene av Windows Server 2012 som skal tilbys. Dette inkluderer også informasjon om deler av lisenskostnadene.

Standard-utgaven av Windows Server 2012 leveres med full funksjonalitet. Den kan brukes samtidig i to virtuelle maskiner, hver med maksimal to prosessorer per lisens. Denne utgaven er beregnet for miljøer med lav servertetthet eller lite bruk av virtualisering. Den veiledende lisensprisen er på 882 dollar. I tillegg kommer CAL (Client Access License) for hver bruker eller enhet som skal ha rett til direkte eller indirekte tilgang til serveren.

Datacenter-utgaven av Windows Server 2012 er identisk med Standard-utgaven, bortsett fra at den kan brukes i et ubegrenset antall virtuelle instanser (med to prosessorer). Denne har en veiledende pris på 4809 dollar, i tillegg til klientaksesslisenser, og er beregnet for miljøer med mye virtualisering, typisk i private eller hybride nettskyer.

Windows Server 2012 Essentials er en enklere utgave av Windows-serveren og er ifølge Microsoft beregnet for mindre bedrifter og hjemmekontor. Den leveres med et enklere brukergrensesnitt enn Standard-utgaven, uten utvidede virtualiseringsrettigheter og med begrenset funksjonalitet. Blant det som mangler er Direct Access, Hyper-V og Server Core. Denne versjonen av serveroperativsystemet skal kunne knyttes til visse forhåndsdefinerte nettskytjenester. Den har en veiledende pris på 425 dollar for inntil 25 brukere og med servere med én prosessor, men støtter opptil to prosessorer.

Samtidig er det også klart at Microsoft ikke vil videreføre dagens Windows Home Server 2011-produkt. I stedet vil en del av funksjonaliteten, slik som DLNA-støtte og strømming av multimedia, være inkludert i Essensials-utgaven av Windows Server 2012. Dagens utgave av Home Server vil selges frittstående til slutten av 2013 og som et integrert OEM-produkt til utgangen av 2025. I dag kan Windows Home Server 2011 kjøpes i Norge for under 400 kroner. Windows Server 2012 Essentials vil altså være mange ganger så dyrt.

Foundation er navnet på den enkleste versjonen av Windows Server 2012. Denne vil ikke kunne kjøpes separat, men vil kun tilbys leverandører av ferdige servere. Prisen er ikke oppgitt, men det er klart at den bare støtter servere med én prosessor. Lisenser for inntil 15 brukere er inkludert.

    Les også:

;