Firedobler serverminnet til en tidel av prisen

Amerikanske MetaRAM lanserer en banebrytende løsning primært for servere.

Firedobler serverminnet til en tidel av prisen

Amerikanske MetaRAM lanserer en banebrytende løsning primært for servere.

MetaRAM, et amerikansk oppstartselskap i San Jose i California, som har spesialisert seg innen høyytelses minne, kunngjør en ny teknologi kalt DDR2 MetaSDRAM. Det dreier seg om en ny type minnemoduler som skal kunne firedoble minnekapasiteten på servere og arbeidsstasjoner, og samtidig bidra til å redusere systemkostnadene med opptil 90 prosent.

MetaSDRAM kan brukes på systemer med Opteron-prosessorer fra AMD og Xeon-prosessorer fra Intel.

Foreløpig har Hynix og Smart Modular Technologies gjort R-DIMM-er tilgjengelige med MetaSDRAM. Servere og arbeidsstasjoner fra flere mindre leverandører, blant dem Appro, Colfax International, Rackable Systems og Verari Systems, vil være tilgjengelige i løpet av inneværende kvartal. Det er ikke kjent hvordan de store serverleverandørene forholder seg til teknologien.

Hvis det MetaRAM sier om MetaSDRAMs innvirkning på systempriser stemmer, vil de nok ikke nøle. Ifølge MetaRAM vil prisen på en server med fire firekjernede prosessorer og 256 GB minne reduseres til 50 000 dollar. Referansen for dette er en 1 U rackserver fra Colfax, som med 256 GB minne har en listepris på så vidt under 50 000 dollar. Tilsvarende utstyrte maskiner beskrevet på TPC.org har en listepris på opp mot 500 000 dollar.

MetaSDRAM krever ingen endring i servernes CPU, brikkesett, hovedkort, BIOS eller systemvare, forsikrer MetaRAM.

Løsningen beskrives som et brikkesett som plasseres mellom minnekontrolleren og selve minnebrikkene. Brikkesettet gjør det mulig å firedoble kapasiteten til eksisterende minnemoduler (DIMM for «dual in-line memory module») uten at det er påkrevet med andre endringer i maskin- eller programvare. Brikkesettet gjør at minnekontrolleren oppfatter flere DRAM-brikker som én stor DRAM-brikke. Mer presist: Fire atskilte DDR2 SDRAM-brikker på 1 gigabit hver, oppfattes av minnekontrolleren som én virtuell minnebrikke på 4 gigabit.

Brikkesettet kommer i to varianter, beregnet på DIMM-er på henholdsvis 8 og 16 GB. I masseinnkjøp koster disse henholdsvis 200 og 450 dollar. De er beregnet på to- og firekjernede Opteron- og Xeon-prosessorer.

For å få dette til, har MetaRAM blant annet utviklet et eget strømstyringssystem, slik at en firedobling av minnet ikke påvirker maskinens strømforsyning eller kjøling.

MetaRAM fikk sin første kapitalinnsprøyting i januar 2006. De første prøvene på MetaSDRAM ble framstilt i juli i fjor, og det første brikkesettet ble produsert i november. Blant gründerne er Fred Weber, kjent som AMDs teknologidirektør fra 1995 til 2005. Han tilskrives mye av æren for at AMD greide å hevde seg i servermarkedet. Khosla Ventures, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Storm Ventures, Intel Capital og medgründer og sjefarkitekt i Sun Andreas Bechtolsheim er blant dem som har bidratt med kapital. Blant partnerne i Kleiner Perkins Caufield & Byers er Bill Joy, tidligere kjent som Suns fremste forsker og en av Suns fire gründere. Khosla Ventures er selskapet til en tredje gründer i Sun, Vinod Khosla.

MetaRAM-gründer Weber uttaler til pressen at det er lite sannsynlig at Intel og AMD selv vil prøve å utvikle tilsvarende teknologi, særlig fordi funksjonaliteten ikke kan integreres i vanlige brikkesett, men må gå direkte til selve minnemodulen som er utenfor prosessorleverandørenes fokusområde. Dette synet støttes av analytikere, blant dem Nathan Brookwood i Insight 64.

Til toppen