Firefox 3.1 får «Opera-funksjon»

Mozilla har sluppet en ny testversjon av Firefox 3.1 som introduserer ny funksjonalitet.

Firefox 3.1 får «Opera-funksjon»

Mozilla har sluppet en ny testversjon av Firefox 3.1 som introduserer ny funksjonalitet.

Mozilla kom fredag i forrige uke med den andre alfaversjonen av Firefox 3.1. Dette er en tidlig testversjon som ikke bør installeres på maskiner hvor Firefox 3 benyttes til vanlig, men samtidig forteller alfaversjonen en del om hva som kommer i den neste større oppdateringen av Firefox, som også kalles Shiretoko.

En av funksjonene som ble lagt merke til i den første utgaven av Googles nettleser, Chrome, er muligheten for å dra faner mellom to nettleservinduer. Google oppgav at dette var en av fordelene med at hver fane har sin egen prosess. Men Opera har allerede støtte for dette.

Etter det vi kjenner til, er det ingen planer om at fanene skal bli separate prosesser i Firefox 3.1, men muligheten for å dra fanene mellom forskjellige vinduer skal likevel støttes. Dette er ikke noen idé Mozilla har rappet i siste liten fra Opera eller Google. Forslaget til å implementere dette kom allerede i 2001, i forbindelse med Mozilla 1.0. Et konseptforslag ser ut til å ha blitt laget først i 2006.

Den første alfaversjonen av Shiretoko introduserte en hel del nyheter, blant annet en ny måte å veksle mellom faner, bedre støtte for webstandarder, inkludert JavaScript og HTML 5, i tillegg til flere forbedringer knyttet til Smart Location Bar.

Den nye alfaversjoner skal inneholde enda flere nyheter. I tillegg til den nevnte fanefunksjonaliteten, skal Mozilla 3.1 alfa 2 inkludere støtte for video-elementet i HTML 5, utvidet støtte for CSS 2.1 og 3, støtte for bruk av Windows Vistas Aero «Glass» i XUL (XML User Interface Language), ytelsesforbedringer knyttet til fargehåndteringen, samt foreløpig støtte for «web workers». Dette innebærer at ytelseskrevende beregninger i JavaScript kan flytte til en tråd som kjører i bakgrunnen. Dette skal hindre at brukergrensesnittet låser seg mens man venter på at JavaScript-motoren kverner. Dersom brukeren navigerer seg vekk fra den aktuelle websiden, vil JavaScript-motoren ta en pause i kjøringen.

Flere detaljer om Firefox 3.1 alfa 2 finnes på denne siden.

Det er uvisst når Firefox 3.1 blir lansert, men trolig vil det skje i fjerde kvartal i år eller i første kvartal i 2009.

    Les også:

Til toppen